Förberedelserna fortsätter men ordförande Itani är kritisk: "Friidrottslandskampen borde inte arrangeras i år"

Det är för tillfället oklart om Nooralotta Neziri och de övriga blåvita häckdamerna får jaga trippelseger i friidrottslandskampen mot Sverige i september. Bild: LEHTIKUVA / KALLE PARKKINEN

Friidrottsförbundet fortsätter förberedelserna inför landskampen mot Sverige efter att förslaget att ställa in tävlingen röstades ner av styrelsen.

Friidrottsförbundets ordförande Sami Itani föreslog för styrelsen att årets Sverigekamp ställs in. Efter livliga diskussioner under fredagens styrelsemöte föll Itanis förslag med rösterna 4–6. Det betyder att förbundet kan fortsätta jobba som om landskampen arrangeras 5–6 september i Tammerfors.

"Det var ett mycket färggrant möte med stora känslor med i spelet. Det är fint att Sverigekampen väcker så mycket känslor. Men det är klart att jag är besviken att förslaget röstades ner eftersom jag tycker att tävlingen inte borde arrangeras i år även om det var möjligt med specialarrangemang och undantagstillstånd", säger Itani i förbundets pressmeddelande.

Förbundet fortsätter nu utreda vad som krävs för att man ska kunna genomföra en landskamp mot Sverige där coronasituationen är helt annan än i Finland och i ett läge då svenskar inte fritt får resa in i Finland. Ett slutligt beslut om Sverigekampens öde tas under förbundets styrelsemöte 7 augusti.

"Det svenska förbundet går förståeligt nog inte med på att deras idrottare försätts i karantän 14 dagar. Personligen vill jag inte pruta på det men om hälsomyndigheterna och majoriteten av Friidrottsförbundets styrelse är redo att göra det är vi redan nära att kunna genomföra landskampen", säger Itani.

"Vi kommer utan undantag att respektera myndigheternas riktlinjer men vårt förberedande arbete fortsätter. Jag förstår mycket väl synen att man inte vill låsa sig i ett beslut nu med tanke på landskampens idrottsliga, ekonomiska och kulturella betydelse".

Förbundet har kommit överens med det svenska friidrottsförbundet att det i vilket fall som helst bara är seniorerna som tävlar i år. Juniorlandskamperna arrangeras inte. Om den traditionella Sverigekampen inte arrangeras kommer det finländska förbundet att arrangera nationella tävlingar i Tammerfors under landskampens ursprungliga tävlingsdagar.

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning