Förbered en rustik nyårsmeny

Fira in det nya året med rustika smaker och stil. Servera en träffsäker meny som känns helt rätt i tiden. Avsluta 2017 på godast tänkbara vis.

Det är lätt att ta i så man sprängs på årets sista dag. Man ska ha snyggaste klänningen, gå på hippaste festen, bjuda på den mest storslagna middagen och dricka den dyraste champagnen.

Jag skulle vilja slå ett slag för att tona ned några hack på det där eleganta finliret och köra lite mer rustika och rejäla tongångar. Tänk snarare mysigt lantliv än mondäna salonger. Mer njuta av kära vänner än imponera på ytligt bekanta.

Förbered i tid

Därför har jag komponerat en liten lagom nyårsmeny med robusta inslag och okomplicerade smaker. En hel del kan dessutom förberedas i god tid, så du slipper stå i köket lätt hysterisk medan gästerna roar sig på egen hand.

Gör smeten till blinierna redan på morgonen. Grädda klart dem någon timme innan gästerna anländer och håll dem sedan varma och frasiga i ugnen. Det enda du inte bör göra i förväg är att hacka lök, eftersom den i så fall hinner oxidera och avger obehagliga smak- och luktämnen som vi helst vill vara utan.

Porchettan kan du laga redan kvällen innan och bara värma lite lätt. Resterna passar dessutom utmärkt att skiva upp och servera kallt. En sallad kan vara gott till, men vänta i så fall med att hälla på dressingen tills det är dags att äta. Chokladmoussen klarar sig alldeles utmärkt i kylen över natten.

Svårare än så behöver det inte vara att fira av det gamla och välkomna det nya.

Laxcheesecaken är en fräsch förrätt som du kan förbereda dagen innan och bara garnera före servering. Bild: Bosse Nilsson

Björnbärsdrink Till 4 glas, 20 minuter + 3 timmar i kylen 1 dl vatten 1 dl strösocker 200 g frusna björnbär 1 1/2 dl gin 1/2 dl pressad citronsaft isbitar björnbär Sockrad kant: 1 citronklyfta 1/2 dl strösocker guldpulver

Koka upp vatten och socker tills det lösts upp. Låt lagen kallna.

Tina björnbären och mixa dem till en puré. Blanda gin, sockerlag och citronsaft.

Blanda socker och guldpulver på ett fat. Vät glasets kan med citronklyftan och doppa i sockerblandningen. Du hittar pulvret i en burk i bakhyllan i butiken.

Fördela purén i fyra glas. Lägg i isbitar och fyll på med ginblandningen. Garnera med björnbär och servera.

Laxcheesecake Till 10 bitar, 20 minuter + 4 timmar i kylen Botten: 250 g kavring 100 g smör Fyllning: 4 gelatinblad 4 dl crème fraiche 2 dl gräddfil 1/2 dl hackad gräslök 1/2 dl hackad dill 200 g varmrökt lax 1 msk pressad citronsaft salt, peppar Garnering: 150 g skalade räkor 1 citron 80 g stenbitsrom dill

Mixa brödet till fina smulor i en matberedare. Smält smöret och blanda med smulorna. Kläm fast ett bakplåtspapper i botten på en form, 24 centimeter i diameter och tryck ut smörsmulorna i formen. Ställ kallt att stelna medan du gör fyllningen.

Låt gelatinbladen ligga i kallt vatten i 5 minuter. Blanda samman crème fraiche, gräddfil, gräslök och dill.

Rensa laxen från skinn och ben och mosa den väl. Blanda ned fisken i smeten och smaka av med citronsaft, salt och peppar.

Ta upp gelatinbladen och smält dem på svag värme. Rör ned dem i smeten och häll den över bottnen. Släta till och ställ kallt i 4 timmar.

Lossa runt kanten med en kniv. Skär ut tårtbitar och ställ på tallrikar. Garnera med räkor, citron, rom och dill.

Skåla in det nya året med en rustik och smakrik nyårsmeny. Bild: Jessica Gow/TT

Potatisblinier med löjrom Till 4–6 portioner, 2 timmar cirka 500 g bakpotatis 3 äggulor, rumstempererade 1 ägg, rumstempererat 2 dl crème fraiche 1/2 dl vetemjöl 1/2 tsk salt nymalen svartpeppar 1/4 tsk bakpulver 1/4 tsk riven muskot smör Till servering: cirka 100 g löjrom (eller sikrom) 1 rödlök, finhackad 1 dl gräslök, finskuren 2 dl crème fraiche nymalen svartpeppar

Pricka potatisarna med en gaffel och baka i 225 grader i cirka en timme, eller tills de är mjuka. Låt svalna något. Vispa ihop äggulorna med ett ägg och crème fraiche.

Skrapa ur potatisarna med en sked och pressa med potatispress. Strö över mjöl, salt, peppar, bakpulver och muskot. Arbeta snabbt ihop med en gaffel. Gör en grop i mitten och häll i äggblandningen. Arbeta in lite i taget tills du får en tjock smet. Täck över och låt vila i 10 minuter.

Hetta upp en stekpanna eller plättlagg på medelvärme och tillsätt smör. Häll upp klickar av smeten i lagom storlek och stek någon minut på varje sida tills blinierna får fin yta. Upprepa tills smeten är slut.

Lägg på galler och håll dem varma i 100 grader i ugnen tills det är dags att äta.

Servera med löjrom (eller sikrom), rödlök, gräslök och crème fraiche.

Porchetta är italienskt långkok med mycket smak. Bild: Jessica Gow/TT

Salamifylld porchetta med bönor Till 4–6 portioner, 90 minuter cirka 900 g fläskkarré utan ben 2 msk hackad rosmarin 1 msk hackad salvia 2 msk hackad bladpersilja 3 vitlöksklyftor, finhackade cirka 100 g stark salami 1 fänkålsstånd salt nymalen svartpeppar olivolja smör 2 burkar stora vita bönor à 400 g 2 1/2 dl hönsbuljong

Skär ett snitt längs med och ungefär mitt på köttstycket, men spara lite i ena änden. Vik ut till en platta. Banka hårt så att köttet blir så platt som möjligt.

Blanda rosmarin, salvia, persilja och vitlök. Hacka hälften av salamin och halva fänkålen och lägg ned i bunken. Salta och peppra rejält och blanda väl.

Bred på nästan all fyllning på köttet. Rulla ihop och bind samman med steksnöre. Gnid in med olivolja och resterande fyllning. Bryn runtom i stekpanna i smör och olja så att köttet får yta. Lägg i en ugnsfast form. Skär resterande salami och fänkål i grova bitar och blanda med bönorna. Lägg upp i formen runtom köttet, slå över buljongen och stick ned extra salviablad här och var.

Stek i 150 grader tills innertemperaturen blir 70 grader. Ös köttet under tiden med vätskan som bildas, tillsätt lite vatten om det ser torrt ut. Täck gärna bönorna med folie mot slutet.

Låt köttet vila i minst 15 minuter innan du skär upp det i skivor.

Chokladmousse med en touch av rosépeppar smakar lite annorlunda och kul. Bild: Jessica Gow/TT

Chokladmousse med rosépeppar Till 4–6 portioner, 20 minuter + 1 timme i kylen 140 g mörk choklad (60 procent), hackad knappt 1/2 dl starkt kaffe 3 msk mörk rom 3 tsk rosépeppar, grovt stött 2 äggulor, rumstempererade 3 dl vispgrädde

Smält chokladen försiktigt med kaffe och rom i en kastrull på svag värme. Rör ned rosépepparn. Låt svalna något.

Rör sedan i en äggula i taget. Vispa grädden och blanda i den försiktigt (inte för länge).

Häll upp i fina glas. Strö över lite extra rosépeppar. Ställ i kylen i minst en timme. Servera eventuellt med en liten klick vispad grädde.

Plast- och luktfria målfärger av förnyelsebara naturoljor

För fempersonersfamiljen i Malax var valet av Uulas färger enkelt. Inhemska, naturenliga, luktfria, utsläppsfria samt utmärkt service och personal är det som ligger överst. Att färgerna är enkla att stryka på och färgvärlden varm, vacker och harmonisk bidrar till helheten. 4.12.2018 - 09.08