Förare jagar Pokémon och kollar Tinder bakom ratten

Tidigare undersökningar har konstaterat att det är vanligt att man använder mobilen medan man kör, men nu har man för första gången kartlagt hur det ser ut i praktiken.Bild: Mostphotos

Fingrar du på mobilen medan du kör? Det är inte ovanligt, trots att de flesta vet att det kan orsaka trafikfaror, visar en ny undersökning.

Under tolv veckor fick trettio frivilliga personer, som tillbringar mycket tid bakom ratten, vara med om en undersökning vid Jyväskylä universitet. Personerna observerades medan de körde, och deras beteende registrerades. Trots att alla som deltog i experimentet var medvetna om risken för farliga situationer om man inte är uppmärksam på trafiken, använde många ändå telefonen flitigt medan de körde, oberoende av förhållandena i trafiken.

I medeltal visade det sig att personerna använde telefonen, alltså rörde vid skärmen, 41 gånger i timmen. Den som var flitigast rörde vid skärmen drygt 480 gånger under en timme. Flitigast var användningen bland dem som rörde sig i stadsmiljö. Av dem som befann sig på landsbygden eller på landsvägar var användningen inte lika frekvent, men då de tog fram mobilen använde de den i stället under längre perioder.

– Det är alltid riskabelt att använda mobilen i trafiken, oberoende av vilken applikation du håller på med. En app som navigerar är planerad så att du inte ska behöva röra vid den under färden, medan till exempel Whatsapp kräver att du rör vid skärmen många gånger, säger Tuomo Kujala, forskningsledare vid Jyväskylä universitet.

Undersökningen visade att man i undersökningsgruppen mest använde olika appar för navigation, näst mest av Whatsapp och tredje mest populär var telefonens egen musikapp. Bilisterna gillade också att skrolla igenom Facebook, Instagram, Netflix och Tinder medan de körde. Också bankernas appar och mobilens kamera användes ibland. En del av bilisterna tog till och med tillfället i akt att jaga Pokémon medan de körde.

Den här undersökningen är den första där man följt med hur bilister använder sig av mobilen i den verkliga trafiken. Bilisterna observerades genom en hårdvara som följde med hur föraren rörde skärmen samtidigt som den sparade bilens position. Hårdvaran har utvecklats av företaget Ficonic Solutions i Jyväskylä.

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00