Föräldrar vill ha tillbaka avstängda konståkningstränaren

Det stormar kring Helsingfors skridskoklubb. Bild: Niklas Tallqvist

Ett 70-tal föräldrar vars barn är aktiva i Helsingfors Skridskoklubb kräver i ett öppet brev att teamåkningstränaren som precis stängdes av för osakligt beteende ska få fortsätta sitt jobb. Det uppger nyhetsbyrån STT.

Hon har kritiserats för att ha utövat psykiskt våld mot unga konståkare och tvingat dem att trakassera sina lagkamrater. Hon har beskyllts bland annat för att orsaka ätstörningar bland flickorna och hon har sagts vara manipulativ.

När anklagelserna mot den omskrivna tränaren i HSK nystades upp i offentligheten beslutade Konståkningsförbundet i fredags att stänga av henne från tävlingsverksamhet i ett år framöver och i måndags beslutade föreningen att stänga av henne tillsvidare också från träningsverksamhet.

Men redan på onsdagen rapporterar nyhetsbyrån STT att den har fått tag på ett öppet brev där ett 70-tal föräldrar med aktiva barn i klubben att tränaren omedelbart ska få sitt jobb tillbaka. Föräldrarna ber HSK:s styrelse att kontakta Konståkningsförbundet för att förhandla om att flytta fram tävlingsförbudet, skriver Yle som sannolikt fick nys om uppropet innan STT fick tag på brevet.

Konståkningsförbundet skrev i ett meddelande i fredags att man bedömer att tränaren har brutit mot idrottens etiska regler, bland annat genom fortsatt osakligt språkbruk mot sina adepter, och genom att hon skrikit till dem och förödmjukat dem.

HBL rapporterade i tisdags om att föräldrarna i föreningen är kluvna: en del kritiserar tränaren hårt, andra vill låta henne jobba vidare.

Annons: Förvaringstjänster ny nisch för Grabbarna Flytt

Finlandssvenska företaget Grabbarna Flytt har på sina fem år vuxit så det knakar. Förutom flyttservice och logistiska tjänster åt både privathushåll och företag kan man som nyhet nu också erbjuda förvaring. 14.2.2020 - 10.44

Mer läsning