Föräldrar slarvar med barnens bilsäkerhet

Trafikskyddet påminner om att det tryggaste sättet för barn under tre år är att resa med ryggen mot färdriktningen. Bild: Trafikskyddet/Kaisa Tanskanen

– Den allvarligaste bristen är att föräldrarna avstår från bilbarnstolen alldeles för tidigt, eller att den av någon orsak inte används under bilresan. Korta resor, trilskande barn eller föräldrarnas brådska är inga giltiga orsaker, säger utbildningsinstruktör Ari-Pekka Elovaara på Trafikskyddet.

Trafikskyddet och polisen granskade under förra veckan användningen av bilbarnstolar och hur barn i dagisåldern reser i bilen. I en tredjedel av barnstolsrazziorna som gällde barn över tre år uppdagades brister.

I en del fall hade föräldrarna avstått från bilbarnstolen alldeles för tidigt och i vissa fall satt barnen fastspända med bara ett vanligt säkerhetsbälte. I några fall reste barnen helt utan säkerhetsbälte och bilstol.

Det slarvas också med säkerheten för barn under tre år. Ett stort problem enligt Trafikskyddet är att bilbarnstolen vänds alltför tidigt. Av säkerhetsskäl bör barnet resa med ryggen mot färdriktningen åtminstone tills det fyllt tre år tre år. Baksätet är fortfarande den säkraste platsen. Under razzian uppdagades också fall där barn under tre reste helt utan bilbarnstol.

Barnstolsrazziorna gjordes på sexton olika orter runtom i Finland. Trafikskyddet och polisen granskade sammanlagt tusen barn som var under 135 cm, det vill säga barn som enligt lagen måste sitta i en ändamålsenlig bilbarnstol.

– Det lönar sig att använda bilbarnstol tills barnets vikt och längd överstiger det som rekommenderas för bilbarnstolen, säger Ari-Pekka Elovaara på Trafikskyddet.

En nästan skuldfri bostad ger dig flera möjligheter i din ekonomi

Ett omvänt bostadslån innebär utnyttjande av den förmögenhet man har fast i sin bostad. Om man känner att pensionen inte räcker till och besparingar sitter i väggarna, kan man frigöra medel genom att ta banklån på upp till hälften av bostadens värde. 25.4.2019 - 10.46