Föräldrar och farmor avslocknade med små barn i lägenheten – mannen döms för motstånd mot polis

Bild: Roni Rekomaa/Lehtikuva

Polisen larmades till bostaden på nyårsnatten på grund av oljud. Pappa, farmor och den gravida mamman hittas avslocknade i lägenheten där det också fanns små barn. Hovrätten har nu dömt mannen till fängelse för våldsamt motstånd mot tjänsteman.

Fallet har tidigare behandlats i Helsingfors tingsrätt. Pappan överklagade domen men på torsdagen fastställde Helsingfors hovrätt den: Pappan gjorde sig skyldig till våldsamt motstånd mot tjänsteman då han vägrade följa med polispatrullen till finkan.

De två poliserna larmades till bostaden i Helsingfors på nyårsnatten. Då polispatrullen kom fram hördes musik ut i trappan. Det dröjde fem tio minuter innan dörren öppnades för dem, enligt den ena polisens bedömning som framgår av rättegångshandlingarna. Den som öppnade var ett barn på ungefär 4 år.

Inne i lägenheten fann patrullen pappan avslocknad på en stol i köket, med musik spelande på hög volym invid. Mamman, som var gravid, hade slocknat i duschen. Också mannens mamma fanns i bostaden, avslocknad bredvid barnen i sängen.

I lägenheten fanns en bebis och ett litet barn. De vuxna var alla kraftigt berusade.

Polispatrullen väckte de vuxna och ringde socialtjänsten. Mammans föräldrar ombads komma till platsen och de anlände nyktra för att ta hand om barnen. Farmodern tog sig på polisernas begäran till sin egen bostad.

Pappan däremot betedde sig aggressivt, han smällde bland annat med en bokhylla och hade sönder glas på balkongen. Poliserna beslutade sig för att ta honom till finkan, men han gick inte med på det utan ville till farmoderns bostad. Av domen framgår att polismännen bedömde att det fanns risk att det aggressiva beteendet i sådant fall hade fortsatt.

Då polismännen försökte leda ut pappan gjorde han motstånd och försökte slå den ena polisen, och ta tag i hans bröst. Slutligen använde poliserna elpistol för att få kontroll på mannen.

Han har erkänt att han gjort motstånd, men nekat till att han skulle ha använt våld mot poliserna.

Hovrätten gick ändå på åklagarens och tingsrättens linje. Pappan döms till sex månader ovillkorligt fängelse, med motiveringen att fallet är allvarligt och för att han dömts till ovillkorliga straff och samhällstjänst tidigare.

Helsingin Sanomat var först med att rapportera om domen.

Annons: Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning