För vilken operatör planerar man jättestora datacentraler i Esbo Ingå och Kyrkslätt?

För Fortum blir det en lysande affär. El behövs för att kyla ner anläggningarna. Sedan säljer Fortum spillvärmen till fjärrvärmenätet.

Vad håller Fortum på med i Esbo, Kyrkslätt och Ingå? För vilken operatör planerar man jättestora datacentraler? Gissningar lutar åt Google. I Esbo ska centralen klämmas in mellan Ring III och Oitans, intill sjöarna Bodom och Grundträsket. I Kyrkslätt vid stamväg 51 och i Ingå i det nedlagda kraftverket. Får man besluta så här stora saker över invånarnas huvud? Var finns EU:s omtalade transparens?

Fortums planer i Esbo, området heter Hästkärr-Hepokorpi, fick nyligen överraskande grönt ljus av stadsplaneringsnämnden. Med en rösts marginal gavs dessutom Fortum rätt att redan nu, då allt ännu är halvgjort, kalhugga fram till Oitans skidspår. Man fruktar protester. Det kan gå lika illa som då stadsdirektör Marketta Kokkonen ville göra Oitans till en privat nöjespark. Lyckligtvis kunde lokalbefolkningen stoppa planerna. Oitans är i dag södra Finlands populäraste skidcenter med 10 000 besökare varje veckoslut, det besöks också sommartid. Parkeringsplanen borde förstoras och skidspåren förlängas, men det krockar mot Fortums planer.

Datacentralen skulle bli stadens största enskilda projekt näst metron. Byggnationen omfattar 200 000 kvadratmeter. Stadsplanen tillåter högst två våningar. Genom att göra varje våning tolv meter hög blir husen 24 meter höga, det motsvarar ett åtta våningars bostadshus. De är cirka 100 meter långa och sex till antalet. Därtill finns tiotals mindre byggnader. Eftersom husen troligtvis blir fönsterlösa skulle det likna en spökstad.

Fortum vill ha 31 hektar. Esbo bistår med 20. Resterande 11 hektar krävs av Ollas gård. Ollas har odlat sin mark i tvåhundra år och håller fast vid att fortsätta trots Fortums hot om tvångsinlösning. Fingrid vill ytterligare ha tre hektar av gården för en transformator. Den ska vara jättestor för att klara datacentralens elbehov, som är dubbelt så stor som Esbos hela förbrukning. Räknas de planerade centralerna i Kyrkslätt och Ingå med lär man komma till cirka fem procent av Finlands totala elmarknad.

För Fortum blir det en lysande affär. El behövs för att kyla ner anläggningarna. Sedan säljer Fortum spillvärmen till fjärrvärmenätet. Med den olyckliga försäljningen av Esbo El fick Fortum monopol på fjärrvärmen i Esbo, Grankulla och Kyrkslätt. Fortum lovar i gengäld att Finno kraftverk slutar elda med kol. Ett tomt löfte eftersom kraftverket snart tvingas göra det.

Man lovar också att centralerna hämtar mängder arbetstillfällen. Det håller inte heller. De styrs fullständigt via satelliter och med robotar. Det som behövs är väktare för att förhindra sabotage och terrorism. Eftersom centralerna hanterar miljoner meddelanden och signaler i sekunden från hela världen måste säkerheten vara ytterst rigorös. Skidåkare och motionärer ska hålla sig på avstånd från elektriska staket och laserstrålar. Satelliterna registrerar allt som rör sig vida omkring.

I sin information säger Fortum oseriöst att skidåkarna i Oitans ska vara tacksamma över att få datacentralen som granne eftersom den gör att vintern blir längre. Hoppsan. Finlands andel av det globala utsläppet koldioxid rör sig kring 0,2 procent.

Kyrkslätt och Ingå ska naturligtvis själva överväga sin situation, men Esboborna har bara förfång av datacentralen. Har Esbo inte mod att säga nej kan staden hänvisa till Kärringmossen. Där finns utrymme. Högspänningsledningar och fjärrvärmerör finns på skäligt avstånd.

Planen är framlagd till påseende i Esbo fram till den 20 april. Det glansbildsliknande förslaget finns på nätet. Anmärkningar kan göras på nätet och per till Esbo stad.

Fortums eftertraktade område och trakten runt om har potential att utvecklas till något enastående. Intill finns, förutom Oitans, Överby trädgårdsskola (Axell) med trädgårdspark och en ridanläggning. Ollas skulle fortsätta med jordbruket. I stället för datacentralen skulle alla slag av trädgårdsföretag få etablera sig här. Vid Ring III kunde en ekallé planteras. Här har Esbo, i hjärtat av dess geografiska mittpunkt en unik chans att skapa en grön helhet som hela EU skulle avundas.

Ulf Johansson, Esbo

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Så kan valet av lån påverka din ekonomi

Mer läsning