För traditionella köpare

Den första genuina elbilen under Mercedes helt nya elbrand EQ ska attrahera traditionella Mercedes-Benz köpare.

När EQC 400 4Matic sent omsider rullade in på konst- och evenemangscentret Artipelags scen, var man tillbaks på jorden igen efter en hel dag med workshopar där bilens design och teknik hade lovordats. Inget ont att säga om den snyggt designade bilen, förutom att den ser ut som andra mellanstora suvar. Den verkliga wow-effekten uteblev alltså.

Som framgår av teknikrutan är bilens prestanda mer än tillräckliga. Ändå känns körsträckan på 450 km enligt NEDC lite anspråkslös, med tanke på all den hype som funnits kring bilen redan en längre tid. Vad siffrorna blir med några rejäla tryck på gasen och -20 grader utomhus återstår att se.

Trots att lanseringen gav en ny skjuts åt elbilmarknadens utveckling gäller det att komma ihåg att majoriteten av de rubrikfångande bilar som lanseras inom de närmaste åren ligger i en hög prisklass.

Det innebär i praktiken att elbilarna inte kommer att erövra världen på bred front på många år än. Kanske man inte ens talar om elbilar då, utan om exempelvis bränslecellbilar.

Bo Ingves Journalist

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03