För lite katastrof i en katastrof till film

Sabotage. En enorm geostorm hotar världen när satellitsystemet som skyddar jordens klimat är under attack. Bild: Courtesy of Warner Bros. Pictures

Geostorm är tre filmer i en med världens tråkigaste skådespelare i huvudrollen. Den enda man orkar heja på är katastrofen som hotar världen.

ACTION/KATASTROF

Geostorm

Regi: Dean Devlin. Manus: Dean Devlin, Paul Guyot. Foto: Roberto Schaefer. I rollerna: Gerard Butler, Jim Sturgess, Abby Cornish, Alexandra Maria Lara, Ed Harris, Andy Garcia.

Är det möjligt att 120 miljoner dollar har lagts ner på katastroffilmen Geostorm bara så att Gerard Butler ska ha en karriär? Efter att ha bevittnat spektaklet känns det som en plausibel teori. Filmen skulle egentligen ha haft premiär för ett år sedan men efter en mindre entusiastisk testpublik satsades mer pengar på omtagningar, nya karaktärer och ett skådespelarbyte. Resultatet är tre filmer i en, helt utan överraskningar.

Året är 2019 och klimatförnekarna har överbevisats. För att stoppa de förödande naturkatastroferna skapas ett invecklat försvarsnät av satelliter runt hela jorden som kontrollerar vädret och ser till att vi aldrig mera behöver oroa oss för orkaner, snöstormar och torka. Satellitsystemet är ett samarbete mellan 17 olika länder och kontrolleras via en internationell rymdstation.

Tre blir inte en

Geniet bakom Dutch Boy som systemet tyvärr kallas (efter berättelsen om pojken som räddade sin stad genom att stoppa fingret i hålet i fördämningsvallen) är oväntat nog Gerard Butler, världens tråkigaste skådespelare. Jake, som hans karaktär heter, anses dock vara svår att samarbeta med och ersätts av brodern Max (Jim Sturgess), något som skapar bitterhet och konflikter inom familjen.

Tre år senare fallerar plötsligt en av satelliterna och en hel by i Afghanistan fryser till is. Det ser ut som ett tekniskt fel och Jake kontaktas för att åka till rymdstationen och fixa problemet. Men katastroferna på jorden blir fler och det tekniska strulet visar sig vara sabotage. Målet verkar vara en global geostorm och spåren leder raka vägen till Vita huset och president Palma (Andy García).

Här möts så de tre filmerna i Geostorm. Vi har klimatkatastrofen à la The Day After Tomorrow, rymdkatastrofen à la Armageddon och slutligen Vita huset-thrillern à la Olympus Has Fallen (en annan Butlerfilm). Eller möts och möts. De segar förutsägbart fram sida vid sida, sammankopplade via telefonsamtal, familjeband och den gemensamma agendan "rädda världen".

För lite storm

Jake har en obligatorisk dotter som räknar med hans överlevnad och Max har ett förhållande med Secret Service-agenten Sarah (Abby Cornish), men det räcker inte. Samtliga karaktärer är trista och enerverande och det finns ingen att heja på, förutom själva stormen.

Filmer som Geostorm borde förstå att det enda som faktiskt har underhållningsvärde är själva katastrofen och den får vi alldeles för lite av här. Det lilla vi får är nämligen inte helt tokigt, som mannen i Hong Kong som tappar sin äggkartong och ser äggen stekas på asfalten strax innan hela vägen rämnar. Jag tar det framom ihåliga budskap om samarbete över nationsgränser, alla gånger.

Martina Moliis-Mellberg Filmkritiker

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Axxell tänker som morgondagens jordbrukare – satsar på samarbete

Mer läsning