För groomingoffer kan lidandet vara för evigt – CKP avslöjar hur gärningsmännen handlar

Kriminalöverkommissarie Sari Sarani jobbar på Centralkriminalpolisen med fall som berör sexualbrott mot barn. Bild: Lehtikuva/Heikki Saukkomaa

Grooming handlar om att locka ett barn till sexuella handlingar genom psykologiskt manipulerande. Kriminalöverkommissarie Sari Sarani vet hur det görs.

Uleåborgs tingsrätt har inlett behandlingen av det så kallade groomingfallet. Åtta utländska män är misstänkta för bland annat grovt sexuellt utnyttjande och grov våldtäkt av en flicka som är under fjorton år.

– Med "grooming" avses att locka en person att göra något. I det aktuella fallet handlar det om att locka flickan till sexuellt umgänge, säger kriminalöverkommissarie Sari Sarani vid Centralkriminalpolisen.

För tjugo år sedan pratade man om suspekta skåpbilar som lurade nära daghem och skolor. Farbröderna i bilarna lockade barn med godis eller snus, eller kanske till och med en söt hundvalp. Den sortens lockande förekommer knappt alls längre. I dag sker groomingen på webben.

– Det kan börja med att gärningsmannen skickar ett grymt våldsmaterial till barnet på mobiltelefonen. Det orsakar en chock hos barnet som gärningsmannen sedan utnyttjar. Han säger kanske att han vill trösta eller förklara eller stödja barnet. Därefter börjar själva lockandet, säger Sarani.

På webben hittar gärningsmännen sina offer på flera olika sätt. Barnen kommer i kontakt med dem på sociala medier, diverse meddelandetjänster och spel.

– I ett spel kan en vuxen låtsas att han är ett barn utan att barnet förstår det.

Sex eller pengar

Motiven för grooming varierar. För farbröderna i de suspekta skåpbilarna var motivet i huvudsak sexuellt. Det var fråga om män som var sexuellt intresserade av barn. Den här sortens lockande förekommer i stor utsträckning på webben.

Men på webben förekommer också en annan sorts lockande där motivet är ekonomiskt.

– När man kommit i kontakt med barnet försöker man vinna dess förtroende. Man berömmer barnet, skapar en positiv stämning, försöker involvera känslorna, pratar om kärlek. Till slut lyckas man övertala barnet att skicka ett sexuellt foto på sig, säger Sarani.

Därefter övergår gärningsmannen till att utpressa barnet på pengar.

– Den här verksamheten är ofta organiserad, gärningsmännen kommunicerar med varandra, utbyter tekniker om hur man ska locka barn. Det är samma mönster som i de så kallade kärleksbluffarna och direktörsbluffarna.

Dragning mot unga

Sarani har inte ytterligare information om det så kallade groomingfallet i Uleåborg utöver det som funnits i massmedia. Utifrån de uppgifterna verkar motivet i Uleåborg ha varit sexuellt.

– Jag känner inte till fallet desto mer, men det verkar som om det är fråga om personer som varit i desperat behov av sex och som dessutom känner dragning till unga flickor, säger hon.

Enligt Sarani har offren antagligen inte förstått vad de har gett sig in på. Man har gillat berömmet och stämningen, och inte förstått att säga nej utan fortsatt umgås.

– Har verksamheten varit organiserad, inte direkt, men visst finns det drag av det i och med att de misstänkta känner varandra. De har antagligen tipsat varandra om vilka som gått med på att ligga med dem.

Följder för livet

För offrets del kan groomingen ha följder för resten av livet. Om man av misstag skickar ett sexuellt fotografi av sig själv på webben så försvinner det aldrig.

– Det rör på sig, sparas på flera ställen, säljs och sprids, och det är omöjligt att radera för gott. Det är möjligt att det dyker upp då och då under resten av ens liv, säger Sarani.

Beroende på fotografiet kan det orsaka betydande psykisk påfrestning hos offret.

– Det kan vara fråga om ett rätt harmlöst foto, men det kan också vara fråga om att man har blivit videofilmad under en sexakt och att videon sedan säljs och sprids på webben.

Aktia Aktiecertifikat Renare Europa ger tidsenlig diversitet åt placeringsportföljen

Mer läsning