Landslagstränaren tröttnad på omotiverade spelare – "Ser inget annat alternativ"

Teddy Nordling lämnade P98-landslaget efter bara fem månader. Bild: KSF Media Arkiv / Thomas Sundström

En för smal spelartrupp och bristande motivation bland spelarna fick Teddy Nordling att överraskande hoppa av från tränarposten för P98-landslaget i Handboll.

Det plötsliga tränarbytet i P98-landslaget med bara en och en halv månad till B-EM och de två lagen som i sista stund drog sig ur damernas FM-serie vittnar om att det finns en del spelare på nationell toppnivå som inte är tillräckligt motiverade för spel på elitnivå.

På Handbollförbundet känner man till problematiken och hoppas på hjälp både hemifrån och från klubbarna för att få fram flera spelare som är villiga att prioritera handbollen och som har en stark vilja för att satsa helhjärtat på landslagsverksamheten.

Teddy Nordling meddelade överraskande att han lämnar posten som tränare för landslaget för 1998 och senare födda pojkar. För förbundet betydde Hangösonens besked att han hoppar av landslaget att man plötsligt stod utan tränare inför sommarens B-EM.

– Jag kan förstå Nordlings beslut. Jag har talat med honom och försökt få honom att ändra sig och blicka framåt och se möjligheterna, säger förbundets verksamhetsledare Päivi Mitrunen.

– Men det är klart att vi blev i en jobbig situation då han hoppade av.

Räddningen blev Toni Kallio. A-landslagets assisterande tränare tar över efter Nordling och leder P98-laget under storlägret i Kisakallio, i en fyrnationsturnering i Italien i början av juli och i B-EM i Makedonien i slutet av juli.

– Vi är tacksamma att han kan ta uppdraget med kort varsel. Det är inte lätt att hitta en ledig tränare som har möjlighet att göra det på det här sättet, säger Mitrunen.

Nordling, som tog över som tränare i januari, vill inte kommentera sitt beslut att hoppa av landslaget inför sommarens verksamhet.

– Jag informerade förbundet, spelarna och deras föräldrar om varför jag lämnar uppdraget och har inte ytterligare kommentarer till det, skriver han i ett sms till HBL.

HBL har tagit del av det brev Nordling skickade till spelarna, förbundet och föräldrarna. Han räknar upp tre problemområden i brevet: ekonomin, spelartruppens storlek och spelarnas engagemang.

Ekonomifrågan är löst medan de två övriga problemområdena till slut fick Nordling att tacka för sig.

– Spelartuppens storlek är det allra största problemet. Av kvarvarande 13 utespelare fick jag ännu ett bakslag när en spelare meddelade att han drar sig ur projektet. Till nästa veckas läger är det endast 10 utespelare på plats, då en meddelat om skada och en annan har förhinder på grund av armén, skriver Nordling i sitt avskedsbrev.

Problemet är att landslaget inte kan genomföra alla de moment på träningarna som den före detta tränaren hade planerat då det inte finns tillräckligt många spelare på träningspassen.

– Beslutet är svårt, men jag ser inget annat alternativ än att avsluta projektet för min del, skriver Nordling i brevet.

En av orsakerna att det bara finns 14 P98-spelare på plats under landslagens storläger i Kisakallio är att det inte finns tillräckligt många motiverade och engagerade spelare för tillfället.

– Vi har under våren fått ta emot återbud på grund av armén, på grund av att spelare inte satsar på handbollen, på grund av semesterresor eller att spelare väljer eget program framför landslaget, skriver Nordling.

– Jag känner själv att jag inte kan verka i en miljö där laget är andra alternativet då det borde vara det första alternativet för att vi ska kunna uträtta något bra.

Verksamhetsledaren Mitrunen känner till problematiken.

– Det handlar inte bara om handbollen utan om hur samhället förändrats och hur ungdomar i dag ser annorlunda på världen än tidigare. I dag ser många bara kortsiktigt framåt i stället för att blicka längre framåt, säger hon.

– Men jag vill inte skylla på ungdomarna. Är det något föräldrarna har gjort fel? Har ungdomarna fått saker för enkelt i livet? Vad vill ungdomarna själva? undrar hon.

Mitrunen poängterar att en spelare som är med i landslagsverksamheten måste förstå att det betyder uppoffringar och en stor vilja för att satsa på sin idrott.

– Det är en stor skillnad mellan att vara en landslagsspelare och att bara spela handboll för att det är roligt, säger hon.

– Om man ska vara med i landslaget måste du vilja vara på toppen.

Hon efterlyser större engagemang både hemifrån och från klubbarna för att de olika landslagen i framtiden ska ha fler motiverade och engagerade spelare.

En annan viktig del i att få fram fler motiverade spelare är att ha bra och kompetenta tränare som kan leda lagen på rätt sätt och skapa miljöer där spelarna trivs och känner att de kan utvecklas. Mitrunen lyfter fram förbundets arbete med att utbilda tränare de senaste säsongerna och säger att det i kombination med handbollslägren för högstadieelever ska ge både dam- och herrlandslaget ett lyft i framtiden.

En nästan skuldfri bostad ger dig flera möjligheter i din ekonomi

Ett omvänt bostadslån innebär utnyttjande av den förmögenhet man har fast i sin bostad. Om man känner att pensionen inte räcker till och besparingar sitter i väggarna, kan man frigöra medel genom att ta banklån på upp till hälften av bostadens värde. 25.4.2019 - 10.46