För få barnskötare – Lupinerna kan drabbas

Jannica Karhunen, Mila och Laura Enckell samt Carita Haga säger att den svenskspråkiga dagisgruppen är mycket efterfrågad i Herrgårdsforsen i Vanda.Bild: Leif Weckström

Konkurrensen om behörig daghemspersonal är hård i huvudstadsregionen. Och det känner man av i Herrgårdsforsen i Vanda.

Den lilla svenskspråkiga daghemsgruppen Lupinerna kämpar för en bättre framtid. Gruppen som grundades i anslutning till ett finskspråkigt dagis i augusti i fjol hade först 5 barn men den växte snabbt i storlek. I dag är det 13 små barn i Lupinerna och flera har ansökt att få gå med från och med nästa hös, berättar barnträdgårdslärare Jannica Karhunen.

Problemet är att Lupinerna saknar barnskötare. Det skulle behövas två stycken och Vanda stad har också sökt dem bland annat genom tidningsannonser.

– Det fanns två duktiga barnskötare men de slutade vid årsskiftet. Ersättarna arbetade sedan inte många dagar. Varför, det vet jag inte, säger Laura Enckell vars barn går i Lupinerna.

Om inte Lupinerna skulle finnas skulle familjen Enckells minsta barn skjutsas från hemmet i Herrgårdsforsen till Dickursby där det finns ett svenskspråkigt daghem. Det är drygt åtta kilometer. Andra alternativet är dagiset i Mårtensdal – på 11 kilometer avstånd.

Diskussionen fortsätter

Jannica Karhunen är för tillfället den enda svenskspråkiga i personalen vid Kartanonkosken päiväkoti. Hon säger att stämningen på daghemmet är bra.

– Det här är en trevlig arbetsplats så det är inte det. Jag vet inte varför det är svårt att hitta svenskspråkig personal, säger hon.

En förklaring kan vara att det är fortfarande tuff konkurrens om behöriga barnskötare och barnträdgårdslärare i hela huvudstadsregionen.

Carita Haga (SFP) är ordförande i den svenska sektionen vid utbildningsnämnden. Som hon ser det kunde staden anstränga sig lite mera för att hitta två barnskötare till Lupinerna.

Eftersom Lupinerna verkar i samma utrymmen som det finskspråkiga daghemmet uppstår egentligen inga nya fastighetskostnader för den svenskspråkiga verksamheten.

– Jag är ändå rädd för att tjänstemännen utnyttjar situationen och lägger ned Lupinerna om rekryteringen misslyckas, säger hon.

Enligt Lena Karlsson, planerare för småbarnsfostran i Vanda, har två personer sökt jobb i Herrgårdsforsens svenskspråkiga grupp.

– Beslut tas snart. Om det inte går vägen fortsätter vi leta med ljus och lykta. Samtidigt ska vi diskutera Lupinernas framtid. Antalet barn måste anpassas till antalet vuxna, säger hon.

FAKTA

Herrgårdsforsen

Herrgårdsforsen (på finska Kartanonkoski) är ett nyare bostadsområde i stadsdelen Backas i Vanda stad.

Områdets namn har konstruerats av herrgården Backas och Grotens fors i Vanda å, som båda ligger nära området. Köpcentret Jumbo ligger i närheten.

Herrgårdsforsens klassiska, från andra förorter avvikande arkitektur har gjort området till ett av de 10 populäraste bostadsområdena i Finland.

”Nu sover jag gott, äntligen!”

Angelina fick dålig sömn men rogivande växter hjälpte henne. "Min livskvalitet är mycket bättre nu" säger hon. 20.9.2018 - 13.33