För de närmast sörjande

I den avslutande delen av Maze Runner-trilogin upptäcks ett sätt att ta sig tillbaka in i labyrinten. Bild: Courtesy of Twentieth Century Fo

Fantasygenren börjar vara uttömd: tredje delen i Maze Runner-trilogin känns ganska onödig.

ACTION/FANTASY

Maze Runner: The Death Cure

Regi: Wes Ball. Manus: T.S. Nowlin. Foto: Gyula Pados. I rollerna: Dylan O´Brien, Kaya Scodelario, Ki Hong Lee, Giancarlo Esposito.

Wes Balls The Death Cure är den tredje och sista filmen med upprinnelse i (författaren) James Dashners Maze Runner-svit. Det är fråga om en filmserie som i likhet med Divergent och The Hunger Games seglar under den så kallade young adult-flaggan.

Som bekant kretsar handlingen kring ett sällskap intet ont anande ynglingar som i den erkänt rafflande öppningsfilmen utsattes för de knepigaste av utmaningar – som sig bör i en postapokalyptisk framtid.

Men det var då det. I den mindre lyckade uppföljaren reducerades Thomas (Dylan O´Brien, senast aktuell i American Assassin) och hans kamrater, bland dessa flickvänskandidaten Teresa (Kaya Scodelario), till värsta labbråttorna, bara för att lägga benen på ryggen och göra uppror.

Med den ökenbaserade fristaden i ryggen försöker man nu frita sina fängslade vapenbröder – även om det bör sägas att Teresa bytt läger och nu jobbar för makthavarna (med Patricia Clarksons isprinsessa och chefsideolog i spetsen). Till soppan bidrar ett smittsamt virus som tenderar att förvandla människor till rabiata zombier.

Fantasy uttömt

Det låter kanske inte mycket för världen och är väl inte heller det. Låt sen vara att det i filmen visst finns aspekter att ta till vara.

Tänker på regissören Wes Ball som har bra hand med action och programnummer av det slag som inte nödvändigtvis ryms i en tv-ruta, på ett skådespelargarde som inte behöver skämmas för sig.

Men trots att man på slutsträckan – filmen är nästan två och en halv timme lång – lyckas uppdaga nåt som åtminstone liknar ett hjärta är det svårt att engagera sig fullt ut.

Här finns ingen Katniss Everdeen att hänga upp sig på och på tal om detta: kanske den fantasyspäckade ungdomsgenren nu kommit till vägs ände. Fräschören finns inte längre där, det mesta är redan gjort.

Krister Uggeldahl

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03