För att vi skriver på svenska?

OS-hjälten Siiri Rantanen dansade med en kadett i Rikssalen. Bild: Lina Enlund

Presidentparet ordnade en riktigt lyckad bal som till och med innehöll några nya element. Men en händelse är svår att glömma, skriver HBL:s balreporter.

En klump i magen och lite fukt i ögonvrån får man allt när man står där på Rikssalens andra våning och ser på när våra veteraner värdigt och mödosamt tar sig fram på röda mattan antingen för egen maskin eller får hjälp med att nå presidentparet. När den hundraåriga krigsveteranen Arvo Pusa från Savitaipale tappade sin käpp under handskakningen var president Sauli Niinistö snabbt framme och räddade situationen. Stämningen var varm och inkluderande, kändes det som.

Slottsbalen under Finlands hundraårsjubileum var på många sätt minnesvärd. Inte nog med att presidentparet bjudit in två körer som uppträdde i Rikssalen. Dessutom marscherade tre kadetter in med en finsk flagga. Där stod de sedan med flaggan under hela den första delen av handskakningen. Sedan skedde ett flaggombyte så att trion fick vila ut. Vid det dignande buffébordet mötte jag en av kadetterna som fått äran att vara flaggbärare. Den här 23-åriga kvinnan var sprickfärdig av stolthet för att få vara med om för det första slottsbalen, och för det andra att bära flaggan. Tre danser hade hon också fått dansa, en herre blev så upplivad att han bad om en andra dans med henne. Lite orolig var hon för att hon eller någon av de andra flaggbärarna skulle svimma. För under årets upplaga av balen bevittnade hon och de andra balgästerna en dramatisk svimning när en kadett hastigt segnade ned framför fotograferna på podiet. Några fotografer fick hastigt värja sig undan den vassa ändan på värjan som svischade farligt nära.

Jubileet till ära tyckte presidentparet att det var viktigt att bjuda in både nuvarande och tidigare idrottshjältar från Finland. Efter att först ha sett många inbjudningar skickade till främst manliga tidigare stjärnor klarnade det på slottet att också flera kvinnliga stjärnor fått inbjudan. En av dem var 92-åriga Siiri "Äitee" Rantanen med ett imponerande medaljsaldo: OS-guld i Cortina d'Ampezzo 1956 på 3x5 kilometer, OS-brons i Oslo 1952 på 10 kilometer och OS-brons i Squaw Valley på 3x5 kilometer 1960. För att inte nämna de fem VM-medaljerna och de fyra gånger hon valdes till årets idrottare.

Men, visade det sig på balen, Siiri "Äitee" Rantanen är en idrottsstjärna och förebild som inte vill ge några intervjuer till "svenska medier" inklusive Hufvudstadsbladet. Hon gav ingen orsak till sin antipati mot det svenska. I samma sammanhang kan man nämna de sura kommentarerna på Twitter om att Yle i år hade en tvåspråkig sändning. Till exempel Aku Eronen, som kallar sig Somevaari, (på svenska ungefär Farfar på sociala medier) skrev: "Visst är vi ett tvåspråkigt land, men nog var det ganska många intervjuer på svenska." Eronen har tiotusentals följare på Twitter. Glädjande nog fanns det unga användare som försvarade svenskan. En användare skrev till exempel: "Jag förstår inte det här gnället på de svenska intervjuerna. Svenskan är det andra officiella språket."

Sofia Holmlund Reporter

Yrkesexamen från Prakticum öppnar många dörrar

Studier vid Yrkesinstitutet Prakticum ger nycklar till arbetslivet. Samtidigt kan det också vara en smidig inkörsport till fortsatta studier vid en yrkeshögskola. 4.12.2019 - 00.00

Mer läsning