Fönster att upptäcka

Glasmålning av Karin Mascitti Slotte på Blekholmen, Helsingfors. Bild: Catarina Welin

Håll ögonen öppna i sommar. Den fina, men ganska okända, glasmålaren Karin Mascitti Slotte, kan vara värd din uppmärksamhet, skriver konsthistorikern Catarina Welin.

Äter du en god middag i NJK:s paviljong på Blekholmen i Helsingfors, är du på sommarkonsert i Ekenäs kyrka? Kanske du är på bilutfärd och tar paus vid Heinola kyrka? Eller är det bröllop i Finby kyrka? Då gäller det att se sig omkring för alla de här platserna har glasmålningarna gjorda av Karin Mascitti Slotte.

"Till salen å klubbhuset har fröken Karin Slotte utfört och till klubben skänkt en större fönstermålning, som i hög grad bidragit till klubbhusets inre förskönande."

Så här beskrivs donationen i Nyländska Jaktklubbens årsberättelse från år 1921.

Karin Slotte föddes i Helsingfors 15 mars 1903. Hennes far hade ett eget företag Carl Slotte Stuccatur & Målerifirma och han önskade att den konstnärligt begåvade dottern Karin skulle överta företaget.

Redan i ung ålder fick Karin inleda konststudier och glasmålningen på Blekholmen hör till hennes tidigaste verk. Karin studerade vid bland annat Centralskolan för konstflit och Fredrika Wetterhofs vävskola i Tavastehus.

Precis som sin far kompletterade hon sina studier i Italien där hon utöver studier i glas- och dekorationsmåleri i Florens och Venedig även studerade glasmosaik i Murano. År 1928 deltog Karin i en utställning i Finlands nationalmuseum med ett mosaikarbete vars teknik och färger beundrades speciellt. Hon visade sitt nya kunnande och intrycken hon fått i Italien.

Redan på 20-talet hade hon gjort glasmålningar i Ekenäs kyrka och glasmålningarna i gamla kapellet på Sandudd. Dessutom var hon föreståndarinna vid Ekenäs vävskola 1925–1926.

Under studietiden i Italien hade hon träffat sin blivande make läkaren Francesco Mascitti. De gifte sig 1930 och Karin Mascitti Slotte flyttade till sin fars besvikelse till Italien.

Det unga paret bildade familj och Karin födde en dotter, konstnären Francesca (Mascitti -Lindh) och en son, Jean Carlo. De bodde i bergsbyn Anversa i Abruzzerna där maken hade tjänsten som kommunalläkare. Karin fortsatte sitt konstnärsarbete i sitt nya hemland. Hon utförde bland annat glasmålningar i kyrkorna Anversa och Bugnara och utöver det var hon föreståndarinna vid den kungliga vävskolan i Rom. I en klippbok har Karin antecknat: "Drottningen var mycket förtjust så som ock många mina italienska vänner i våra finska ryor; ock trasmattor!! vilka jag vävde av båda slagen, åtskilliga."

Efter andra världskriget bestämde sig Karin att återvända till Finland. I hemlandet väntade flera stora uppdrag. Glasmålningar i koret till Finby kyrka, gjordes 1957-58. Därtill utförde hon orgelläktarens målningar, de 12 apostlarna år 1975, bara ett par år innan sin död. Karin var välbekant för Finbyborna. Hennes mor Sigrid var född i Finby. Karin bodde där som barn och ärvde senare ett ställe på ön Pettu som blev hennes sommarviste.

Ofta sammanförde hon i konsten det bibliska med motiv med anknytning till området, dess vardag och historia som till exempel i Ekenäs och Heinola kyrkor.

Karin som dekorationsmålare var mångkunnig och hanterade uppdrag inom konstens olika områden. Som sagt, se dig omkring och titta noggrant! Karin Mascitti Slottes fina konst finns på nära håll och är väl värd att uppmärksammas.

Catarina Welin

Yrkesexamen från Prakticum öppnar många dörrar

Studier vid Yrkesinstitutet Prakticum ger nycklar till arbetslivet. Samtidigt kan det också vara en smidig inkörsport till fortsatta studier vid en yrkeshögskola. 4.12.2019 - 00.00

Mer läsning