Fondpengar säkrar nytt kompetenscentrum för teaterpedagogik vid Wasa teater

Wasa Teaters nya kompetenscentrum finansieras av Svenska folkskolans vänner, Svenska kulturfonden, Konstsamfundet och stiftelsen Brita Maria Renlunds Minne. Bild: Ari Sundberg-SPT

Det nya kompetenscentret i Vasa ska kombinera teaterkonst med lärande och utveckla teaterpedagogiken på svenska i Finland.

Ett nytt teaterpedagogiskt kompetenscentrum utvecklas för tillfället vid Wasa Teater i Vasa.

Kompetenscentret är ett treårigt projekt med målet att stöda elevernas läroprocesser genom interaktiva föreställningar, och att utbilda skådespelare, regissörer och konstnärer inom teaterpedagogik.

– Vår dröm är att utveckla olika former av tillämpad teater som en del av undervisningen i våra skolor. Efter tre år ska det finnas en ansenlig grupp skådespelare, regissörer och andra konstnärliga designer med kompetens inom teaterpedagogik på svenska i Finland, säger Marit Berndtson, administrativ chef på Wasa Teater i ett pressmeddelande från Svenska folkskolans vänner (SFV).

Niklas Wahlström, sektorsansvarig för utbildning vid SFV, säger att projektet är i linje med föreningens målsättningar.

– Vi tror att den här typen av teaterproduktion även inspirerar lärarna att i allt högre grad själva tillämpa inlevelsepedagogik som ett arbetssätt i klassrummet, säger Wahlström.

Projektet körde i gång i början av året. Det genomförs i samarbete med Åbo Akademi, Helsingfors universitet, Novia Scenkonst och Teaterhögskolan vid Konstuniversitetet i Helsingfors.

SFV bidrar med 32 500 euro till kompetenscentret. Övriga fondfinansiärer är stiftelsen Brita Maria Renlunds Minne, Svenska kulturfonden och Konstsamfundet.

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning