Folkmordsanklagad affärsman flyttas till Haag

Släktingar till offer för folkmordet i Rwanda 1994 vid en häktesförhandling med misstänkte Félicien Kabuga. Arkivbild. Bild: Thibault Camus/TT-AP

Rwandiska Félicien Kabuga flyttas från Frankrike – där han befunnit sig sedan han greps i maj i år – till nederländska Haag, där han ska ställas inför rätta för inblandning i folkmordet i Rwanda.

Den rwandiske affärsmannen Kabuga gjorde sig en förmögenhet på bland annat kaffe- och tehandel och var vid en tidpunkt en av landets rikaste män. Han anklagas för att på olika sätt ha bidragit till folkmordet 1994 då hundratusentals tutsier och moderata hutuer mördades.

Utöver att ha bidragit ekonomiskt till grundandet av beväpnade grupperingar, samt till radio och tv-kanaler som spred hatiska budskap, så misstänks Félicien Kabuga ha inhandlat omfattande mängder macheteknivar som sedan delades ut till miliser inför folkmordet.

Han anklagades för sin roll i folkmordet av den internationella brottmålsdomstolen för Rwanda (ICTR) redan 1997 men greps först i år i Paris.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Så kan valet av lån påverka din ekonomi

Mer läsning