"Folklig flod" vill mota Macron i grind

Bild: Lehtikuva/Ludovic Marin

Tiotusentals människor väntas inta gatorna i Paris och andra franska städer på lördagen, i ännu en månghövdad protest mot president Emmanuel Macrons förändringsplaner.Macron har dock inga planer på att lägga om sin politiska kurs, försäkrar han.

Demonstrationerna, som initiativtagarna kallar för en "folklig flod", genomförs på initiativ av ett sextiotal fackförbund, politiska partier och andra organisationer på vänsterkanten, rapporterar Le Monde. I fokus för demonstranternas vrede står Macrons reformplaner, som delar den franska opinionen.

På presidentens dagordning står bland annat nedskärningar och avskedanden i den offentliga sektorn, förändringar av universitetsväsendet, och försämringar av de förmåner som anställda i det statliga järnvägsbolaget SNCF har åtnjutit.

Avfärdar demonstranternas krav

I Paris planeras en marsch från Gare de l'Est till Place de la Bastille under eftermiddagen, och i Marseille leder vänsterledaren Jean-Luc Mélenchon en manifestation. Macron tycks dock ta protesterna med ro, och lovar att inte låta sig påverkas av demonstranternas stridsrop.

Fakta

Emmanuel Macron

Emmanuel Macron, född 1977, är Frankrikes president sedan våren 2017. Ett år före valet drog han i gång den egna mittenrörelsen Republiken på väg som sedan dess skaffat sig egen majoritet i det franska parlamentet.

I sin regering har Macron samlat politiker från både höger och vänster, som exempelvis premiärminister Édouard Philippe, som tidigare satt som borgmästare i Le Havre för konservativa Republikanerna, och inrikesminister Gérard Collomb, mångårig ledare i Lyon för Socialistpartiet.

Macron var ekonomiminister i François Hollandes socialistiska regering 2014–16 och är gift med Brigitte Macron (född 1953) som tidigare var lärarinna på hans gymnasieskola. Paret har inga egna barn. Brigitte Macron har dock tre sedan tidigare äktenskap.

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00