Folkhälsans simbilsturné – en långvarig tradition

Ivriga barn i Östersundom ser på när Ann-Louise Hakalax drar i gång showen. Bild: Niklas Meltio

Folkhälsans simbil kör runt i hela Svenskfinland under juli månad. Syftet med simbilen är att introducera bland annat livräddning och återupplivning för barn. Till simbilens program hör även en fartfylld show.

På själva bilen står det Sim90 eftersom Folkhälsan, som bland annat är känd för sina simskolor, ordnade simskola för första gången för 90 år sedan. Nu är det tredje året som simbilen turnerar.

Det går fartfyllt till på simshowen. Bild: Niklas Meltio

Janina Enkvist och Ann-Louise Hakalax är de som leder showen. Själva showen inleds med lek så att barnen ska känna sig trygga och föreställningen är en och en halv timme lång.

– Simbilen kör runt hela Svenskfinland, besöker simskolor, stränder och hamnar, i princip alla sommarjippon. Vi ska lära ut livräddning och återupphämtning i stora drag, vi borde även visa att vi har föreställningar så får folk också öva konkret, säger Ann-Louise Hakalax.

Simbilshowen lockar deltagare, både unga och gamla. Bild: Niklas Meltio

Har ni gjort det här tidigare?

– Det här är vårt första år med simbilen. Tidigare har vi arbetat som simlärare några år men att vara simbilsinstruktör är helt annat.

Andrea Sumelius är en av många föräldrar till barnen som deltar i årets simskola. I år är det första gången som hennes barn är med i den, själv har hon varit där sedan 1990-talet.

Bild: Niklas Meltio

Vad har du för förväntningar på simskolan?

– Hoppas det blir vackert väder, enligt prognosen ser det ju inte så superlovande ut men vi kommer ändå att vara här, säger Sumelius.

Bild: Niklas Meltio

Tisdag 2.7 kl. 9.00–11.00 Lovisa strandsimskola på Plagen

Onsdag 3.7 kl. 9.00–11.00 Störsviks simskola, Björkuddens simskola

Torsdag 4.7. kl. 11.45 Kjullböle simskola Kl. 14.30–15.30, Langansböle simskola

Fredag 5.7. Bromarvs simskola

Källa: Folkhälsan

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Efterfrågan ökar men under svåra tider är det upp till bevis för private banking-tjänster

Mer läsning