Folkfest med William i Esplanadparken

Omgiven av rojalister. Prins William gjorde succé i esplanadparken. Herren med hatt till höger är borgmästare Jan Vapaavuori. Bild: Leif Weckström

Tiotusentals britter åker årligen till Lappland för att hälsa på julgubben. Prins William fick träffa tomten i Esplanadparken.

Vild trängsel rådde i Esplanadparken vid middagstid på torsdagen. Hundratals rojalister trängdes för att komma fram till den provisoriska korridor som sträckte sig från Runebergsstatyn till Esplanadkapellet, alla rörde på sig för att hållas varma och dagisgrupperna muntrade upp folkmassan med sång.

Mitt i korridoren vankade julgubben, lika otålig som alla andra får man förmoda.

Prins William med följe var rejält försenade när de äntligen anlände men prinsen, och hertigen, var desto soligare. De ivrigaste fick en pratstund, andra fick nöja sig med en glad nick och en vinkande hand.

Utanför Esplanadkapellet stod julgubben redo, tillsammans med personal som bjöd på glögg. Vad prins William ansåg om den söta drycken förblev oklart.

Efter charmoffensiven bland folket bjöd borgmästare Jan Vapaavuori på lunch. Champinjonsoppa, kryddad gös och choklad med smak av rödbeta fanns på menyn.

Men torsdagen inleddes i Mässcentret.

Två prinsar, en president och en före detta vicepresident möttes på Slush. Prins William, prins Daniel, president Sauli Niinistö och Al Gore fick några minuter för handskakning och small talk innan den stora teknologimässan drog i gång.

Tomten och prinsen. Men livvakterna skymde sikten. Bild: Leif Weckström

För hertigen av Cambridges del fortsatte dagen med lågstadiebesök på Drumsö. Ivriga Drumsöbor fanns på plats och på Facebook ansåg en skribent att prinsen "naturligtvis ville besöka de lyckligas ö" vilket är Drumsöbornas egen karaktäristik av stadsdelen.

Prins Williams Finlandsvisit avslutades med flyguppvisning.

Också prins Daniel hade bråttom hemåt. På fredag samlas släkten Bernadotte för då döps prins Gabriel, yngste son till prins Carl Philip och prinsessan Sofia.

Yrkesexamen från Prakticum öppnar många dörrar

Studier vid Yrkesinstitutet Prakticum ger nycklar till arbetslivet. Samtidigt kan det också vara en smidig inkörsport till fortsatta studier vid en yrkeshögskola. 4.12.2019 - 00.00

Mer läsning