Folke minns sina firrfärder med värme

Kåsören Folke Sjögren torde vara Svenskfinlands kändaste sportfiskare. Han hann skriva nästan 180 fiskehistorier innan en ond rygg tvingade honom att ge upp sin hobby.

Min barndoms abborrar metades med bambuspö, fiskargarn, rödmålad kork och mässingskrok vid ångbåtsbryggan i Lielax Fagerkulla.

Så börjar Den randiga rovriddaren, ett av 179 kåserier i serien Folkes firrfärder som utkom i Åbo Underrättelser åren 1995–2009.

Mannen bakom de populära kåserierna bor i Åbo och heter Folke Sjögren. Innan han gick i förtidspension 1994 jobbade han bland annat som verkställande direktör för Förlags Ab Sydvästkusten och Pås- och kuvertfabriken i Åbo. Största delen av sitt liv har han dessutom varit en inbiten sportfiskare.

Intresset för fiske vaknade redan i unga år.

– Man låg där på ångbåtsbryggan och kikade på fiskarna genom plankorna och funderade, att hur fan ska man lura de där då, minns Sjögren barndomens somrar i efterkrigstidens Pargas.

Ålder: 77 år

Bor: Åbo

Familj: Fru sedan 52 år, två döttrar, tre barnbarn och ett barnbarnsbarn

Gör: Är pensionär, skriver lite artiklar och är föreningsaktiv, bland annat i föreningarna Svenska Klubben och Odd Fellow

På sommaren: Trivs på det nuvarande sommarstället i Nagu, läser gärna faktalitteratur och kulturhistorisk litteratur

Efter pensioneringen började Sjögren skriva kåserier om sin kära hobby. Texterna kunde handla om allt från redskapsvård till mete på Kanarieöarna, och de fick snabbt en trogen läsarskara.

Kom ihåg håven

En vanlig orsak till okvädingsord, tillmälen och skilsmässor är att håven hänger i boden när den skulle behövas i båten.

Folke Sjögren har varit gift med sin fru Biti sedan juni 1964. De träffade varandra tre år tidigare vid Handelshögskolan vid Åbo Akademi. Under drygt fem decennier har det blivit många gemensamma fiskeresor.

– Vi har klarat det bra eftersom vi hade en stor lapp på dörren till boden på holmen, fiskarens minneslista. Håven var väl det första på den listan, skrockar Folke Sjögren och den lagvigda fiskekompisen håller med.

Bild: Robert Seger

Holmen han talar om är parets gamla sommarställe i ytterskärgården. I 43 års tid tillbringade de varje sommar ute på ön, men 2013 var de till slut tvungna att sälja stället eftersom Folkes rygg inte längre höll för båtfärderna.

Samma år fiskade Folke Sjögren för sista gången.

Många historier

Alla vet att gamla sportfiskare njuter sitt otium på ålderdomshemmet "Lögn och ro" där de försöker överträffa varandra med rövarhistorier från fiskevatten, nära och fjärran.

Svåra ryggproblem satte för några år sedan punkt för Sjögrens långa fiskekarriär. Trots fyra stora operationer är ryggen så dålig att Sjögren inte längre klarar av att fiska, varken från båten eller från stranden.

– Jag tycker det är skräp. Jag saknar det oerhört, att fiska var min bästa sysselsättning. Jag har försökt fiska på olika sätt men det går inte, säger Sjögren.

– Men det är ingen idé att slå huvudet i väggen, det är bara att acceptera.

Minnena från de otaliga fisketurerna finns ändå kvar, och Sjögren berättar gärna.

– Det var på sextiotalet. Vi var på Brunskär i Korpo hos Anders Danielsson. Vi var fem studenter som skulle fiska, och vi drog upp 69 gäddor på en förmiddag. Anders sålde dem till fiskuppköparen.

Också den dagen skrev Sjögren om i Folkes firrfärder, precis som om den största gäddan han någonsin fångat. Den vägde 10,5 kilo och var så stor att håven inte räckte till, berättar Sjögren.

Och detaljerna, dem har Folke Sjögren alltid varit noga med.

– Det var med haspelspö och 0,33 millimeters lina.

De kursiverade styckena är utdrag ur kåserier i serien Folkes firrfärder.

Yrkesexamen från Prakticum öppnar många dörrar

Studier vid Yrkesinstitutet Prakticum ger nycklar till arbetslivet. Samtidigt kan det också vara en smidig inkörsport till fortsatta studier vid en yrkeshögskola. 4.12.2019 - 00.00

Mer läsning