Video: Folk Utan Dräkt sjunger om erotik med glimten i ögat

Sexualitet ska få vara roligt och skamlöst. Det är duon Folk Utan Dräkt, som sjunger erotiska visor, övertygad om.

Victoria Lindqvist och Linda Sundberg är duon bakom Folk Utan Dräkt, som sjunger erotiska folkvisor som bottnar sig i den nordiska folksångstraditionen från Finland, Sverige och Norge. En stor inspirationskälla är boken Fula visboken som är redigerad av Bengt af Klintberg.

– Det har varit intressant att upptäcka att det finns en både erotisk och ganska grov vistradition också i Svenskfinland. Soldater, sjömän och prostituerade har sjungit erotiska sånger och inom bondesamhället har unga nygifta par sjungit sånger tillsammans, säger Linda Sundberg.

Enligt Lindqvist finns det en viss röd tråd i texterna som Folk Utan Dräkt valt att framföra. Hon påpekar att man ändå valt att lämna bort visor med grova texter.

– Många visor handlar om våldtäkter och en del är också ganska sexistiska. Det finns många kränkanden texter och dem ser vi inte någon orsak att sjunga. Vi vill i stället sjunga visor där sexualiteten är något fint, men också glatt och kanske magiskt. Sådana folksånger finns det också mycket av. Vi utgår från att de flesta av de visor vi sjunger har sjungits i par, säger Lindqvist.

Varför fascineras ni av visorna?

– För att det är ett kulturarv som är dolt. När man hör ordet folkvisa tänker man kanske på rosor, blommor, folkdräkt och broderier. Det här visar en helt annan sida som inte är så känd. Att folk tillsammans sjungit visor och delat sexualiteten på ett annat sätt än i dag. Att man fått utlopp för sin energi på ett annat sätt. Det är intressant med ämnen som kan upplevas som tabubelagda och förbjudet. Det är härligt att sjunga ut glädjen och det magiska i sexualiteten, säger Sundberg.

Folk Utan Dräkt inledde karriären 2015 med att sammanställa en allsångskväll på Svenska Teatern. Efter det har duon med jämna mellanrum uppträtt på olika håll.

– Responsen har varit positiv. Jag tycker att det skönt att sjunga för människor som finns i samma utrymme som jag själv. Alla är med om att skapa stunden. Jag har fått frågan om varför vi sjunger erotiska visor av en person som inte förstod poängen och det är också fint. Sexualiteten och att vara kvinna ska ofta stöpas in i färdiga former och det upplever jag som inskränkande och trångt, säger Lindqvist.

– De här sångerna är ett sätt att skaka loss gränser och hitta en frihet med sig själv, vilket inte betyder att sångerna nödvändigtvis uppmuntrar till fritt och aktivt sexliv. Det handlar om att kunna skratta åt sig själv och med andra. Sexualitet upplever jag som ett livsflöde i kroppen och sinnet och att lek finns nära till hands, tillägger hon.

Folk Utan Dräkt sjunger erotiska visor som bygger på den nordiska vistraditionen. Linda Sundberg och Victoria Lindqvist vill visa upp en mindre känd sida av folkmusiken. Bild: NIklas Tallqvist

Fungerar bäst live

Lindqvist är utbildad musikpedagog vid Sibeliusakademin och frilansmusiker medan Sundberg hållit på med musik sedan barnsben och studerat bland annat dramapedagogik. Lindqvist och Sundberg känner varandra sedan en lång tid tillbaka.

Det är inte bara Folk Utan Dräkt som sysselsätter duon. De medverkar båda också i barnmusikbandet Raka Bananer och i sånggruppen Trio Systrafolk.

– Vi har ännu inte spelat in dessa låtar och det beror nog på att Folk Utan Dräkt fungerar bäst live. Att sitta hemma i soffan och lyssna på oss är kanske inte så spännande. Det finns inte så mycket tabu i soffan. Det är i kontakten med publiken som bekvämlighetszonen rubbas och det är då vi också tar ett steg i vår utveckling som människor och kastas ut i det okända. Vi kommer definitivt att göra fler spelningar och det går bra att boka oss för uppträdanden, säger Lindqvist.

Folk Utan Dräkt nås på adressen folkutandrakt@gmail.com

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Många vill välja ekologiskt – också hos frisören

Mer läsning