Folk på stan om presidenten: "Niinistö är mest en lustig farbror"

President Sauli Niinistö med hunden Lennu och frun Jenni Haukio. Bild: Lehtikuva/Heikki Saukkomaa

Enligt en mätning som Yle gjort är president Sauli Niinistö hiskeligt populär. HBL gick ut och frågade några människor på stan om vad de tycker om presidenten.

På fredagen firade Sauli Niinistö sin 70-årsdag, och han kunde samtidigt fira att folket verkar älska honom. I en mätning gjord av Yle gav 87 procent av befolkningen president Niinistö ett skolbetyg på minst 8, största delen av dem gav en 9:a eller 10:a. I medeltal fick Niinistö skolbetyget 8,54.

De flesta av de tillfrågade verkade också tycka att det är helt okej om Niinistö blandar sig i inrikespolitiken. Nästan en tredjedel tyckte att han får delta i inrikespolitiken fast det inte hör till hans maktbefogenheter. En ännu större del, nästan hälften, säger att han får delta men då indirekt.

HBL gick ut på stan för att se vilka känslor Niinistö väcker.

Tuukka Salonen

Tuukka Salonen Bild: Cata Portin

Tuukka Salonen skulle inte ge Niinistö bättre betyg än en 5:a eller 6:a.

– Han uppträder som en sådan där vanlig och förståndig människa, men på riktigt har han redan sen länge varit en som vill tvinga de fattiga på knä. Som president har han fortsatt på samma sätt, fast hans image är så där avslappnad.

Annikki Hagros-Koski

Annikki Hagros-Koski Bild: Cata Portin

Annikki Hagros-Koski ger ett betydligt bättre betyg med en 9:a, men det är mest för att han varit lämpligt färglös.

– Han har inte gjort några klåperier.

Hur förhåller du dig till det att presidenten deltar i inrikespolitiken?

– Enligt mig är det helt rätt, det skulle vara konstigt om han inte kunde delta. Vilken sorts president skulle det vara? Han ska delta, annars behöver vi ju ingen president.

Valtteri Färkkilä

Valtteri Färkkilä Bild: Cata Portin

Valtteri Färkkilä tycker att Niinistös politiska åtgärder inte spelat så stor roll, och att han nu mest är en lustig farbror. I skolbetyg får han en 7:a.

– Han är förstås kunnig, men han är kanske lite mjuk i utrikespolitiken. Det är kanske ändå bara bra för Finland, för vi är alltid här mellan öst och väst.

Hur förhåller du dig till att presidenten deltar i inrikespolitiken?

– Det är okej att presidenten deltar i inrikespolitiken. Han är på ett sätt Finlands ansikte, så det är ändå bra att han säger sin åsikt om olika frågor.

Ida Sällinen

Ida Sällinen Bild: Cata Portin

Ida Sällinen är inte beredd att kommentera hur Niinistö klarat sig politiskt, men utifrån hans offentliga bild ger hon ett skolbetyg på 9,5.

– Han är en sådan där normpresident som dricker öl och går ut med hunden som om han skulle vara en helt vanlig typ, och det är han ju också.

Det höga betyget till trots säger hon att hon vet att alla inte gillar Niinistö, och att hennes betyg är främst baserat på den offentliga bilden av honom.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Bokåret 2021 på Bokström

Mer läsning