Folk litar mest på SFP:s vallöften och minst på Sannfinländarna

Finländarna har inte mycket förtroende för vare sig Blå framtid (Blå) eller Sannfinländarna (SF), medan Svenska folkpartiet (SFP) och Socialdemokraterna (SDP) anses vara pålitligast.

Av finländarna tror 39 procent helt eller i någon mån på SFP, medan 41 procent är skeptiska, enligt en undersökning som Kantar TNS har gjort för Kommunbranschens utvecklingsfond, skriver fonden i ett pressmeddelande. 39 procent litar på SDP, men enligt utvecklingsfonden är det 49 procent som inte tror på SDP:s vallöften.

Minst litar folk på Sannfinländarna och Blå framtid, som båda var pålitliga enligt endast 18 procent av finländarna.

Vänsterförbundets anhängare litade mest på det egna partiet, 90 procent av anhängarna litade helt eller delvis på partiets vallöften, och sedan följer Samlingspartiet, 88 procent, och Centern med 85 procent.

Sannfinländarna hade ändå den största andelen anhängare som litar helt och hållet på partiets löften, 31 procent litar helt på det egna partiet, jämfört med 28 procent för Vänsterförbundet.

Så mycket litar finländarna på partierna

Kommunbranschens utvecklingsfond jämförde skillnaden mellan hur många som litar på ett parti med hur många som inte litar på partiets vallöften. Jämförelsetalet fås genom att subtrahera procenten skeptiska finländare från procenten som litar på partiet.

SFP -2.

SDP -10.

De gröna -12.

Samlingspartiet -13.

Kristdemokraterna -17.

Vänsterförbundet -22.

Centern -35.

Blå framtid -48.

Sannfinländarna -52.

Svenska Sigtunaskolan lockar med högklassiga studier i anrik och internationell miljö

Intresserad av en internationell gymnasieutbildning och av att testa dina vingar utomlands? På svenska Sigtunaskolan Humanistiska Läroverket kan det förverkligas under trygga och inspirerande förhållanden som samtidigt öppnar många dörrar. 15.2.2019 - 09.22