Följden av värmeböljan: flaskvattnet tar slut i butikerna

Tomt i hyllorna. Den stora efterfrågan på flaskvatten har överträffat butikskedjornas prognoser. Bild: Lehtikuva/Roni Lehti

Den långa och intensiva sommarhettan ställer butikskedjor och leverantörer inför en ovanlig situation. Finländarna häller i sig så mycket mineral- och källvatten att många butikshyllor gapar tomma.

– Efterfrågan ökar alltid på sommaren, men nu har värmeböljan varit så exceptionell att vi ställvis sålt dubbelt så mycket mineral- och källvatten som föregående sommar. Takten är en utmaning för leverantörerna, säger Marja Oksanen, inköpschef vid S-gruppen.

Den växande törsten har under de senaste veckorna synts tydligt i flera butiker, där hyllorna för vattenflaskor tömts.

– Fabrikerna jobbar hela tiden för högtryck och leverantörerna gör så gott de kan, men visst kan kunderna märka att en del produkter saknas eller håller på att ta slut, säger Oksanen.

Hon tror inte att läget normaliseras förrän kvicksilvret sjunker.

– När det blir lite svalare kommer vi småningom att kunna fylla hyllorna och förråden igen.

På Kesko har informatör Jaakko Mäntyranta märkt samma fenomen. Försäljningen av käll- och mineralvatten har enligt Mäntyranta gått upp med nästan 80 procent i sommar. Lemonadförsäljningen har ökat med 24 procent.

– Det finns fortfarande gott om flaskvatten i olika former, även om vissa produkter är slut. Vi samarbetar för högtryck med våra leverantörer, säger Mäntyranta.

– Hettan har verkligen påverkat finländarnas konsumtion. Försäljningssiffrorna för drycker och glass är ställvis rekordhöga, säger han.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning