Riksdagen debatterade kommunalvalsflytten och begränsningarna i rörelsefriheten – läs direktrapporteringen här

Kommunminister Sirpa Paatero, statsminister Sanna Marin och justitieminister Anna-Maja Henriksson vid dagens plenum. Bild: Heikki Saukkomaa/Lehtikuva

Riksdagen har inlett behandlingen av regeringens förslag till en lag som skulle begränsa medborgarnas grundlagsenliga rätt att röra sig fritt. Du kan följa direktrapporteringen här.

Behandlingen inleddes med en remissdebatt på fredagseftermiddagen. Inledningsvis har oppositionen kritiserat förslaget att genom en lag begränsa rörelsefriheten.

Ett stående argument är att viruset sprids inomhus i privata sammanhang och att det då inte fungerar att begränsa folks rörelsefrihet utomhus. Vidare menar oppositionen att det inte lönar sig att stänga specialaffärerna eller hindra folk från att besöka dem, om problemet är onödigt hängande i köpcentra och på fester.

Både Samlingspartiet och Sannfinländarna är kritiska till att landets gränser är "öppna" och frågar sig om det då kan anses nödvändigt att begränsa rörelsefriheten.

Samtidigt är debatten lam. Alla partier väntar på att utskotten ska ta i lagförslaget, granska det kritiskt och göra nödvändiga förändringar.

Här kan du följa direktrapporteringen.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Bokåret 2021 på Bokström

Mer läsning