Följ med på en utfärd till Tallinn bortom murarna

Ett stenkast från Tallinns ringmur ligger Telliskivi som blivit en stad i staden. Baltiska järnvägsbolagets tio gamla byggnader hyser 250 företag: kaféer, restauranger, uppstartsföretag, konstnärsateljéer... Men här ryms inga kommersiella kedjor och hyrorna har inte höjts på många år.

För den som gått gamla stans gränder upp och ner under många Tallinnbesök gäller det nu att styra stegen utanför ringmuren. Ett stenkast från hamnen, på andra sidan järnvägen har en unik liten "stad" vuxit fram. Något liknande lär inte finnas på annat håll i världen.

Bild: Ksf Media

Det handlar om unga, entusiastiska och idealistiska Tallinnbor som i tid förstått att allt gammalt inte måste rivas ned för skyskrapor i glas och stål.

Jaanus Juss jobbade på investeringsfonden för fastigheter i Östeuropa. Tanken var att bygga nytt i det värdefulla området strax utanför centrum. Så kom den ekonomiska nedgången och allt stannade upp. Inspirerad av ett besök i Berlin och medborgaraktivismen där beslöt Juss sig för att försöka sig på något liknande, men på ett kontrollerat sätt.

Pengar avgör inte

I Telliskivi göre sig inte penningstinna multinationella kedjor besvär. Janus Juss har förliknat valet av hyresgäster vid valet av en livspartner. Många företag vill etablera sig i Telliskivi, men som Juss säger: i dag kallar sig alla kreativa, men de måste också dela våra värderingar.

Då vi promenerar på gatorna i Telliskivi en sommardag är det bara att välja och vraka vilken restaurang vi vill äta på. Den mest populära är F Hoone och här lönar det sig att beställa bord, speciellt kvällstid. Vill man ta sig en öl är Pudel Bar att rekommendera, här lär finnas världens alla ölsorter. På Retro Osakond kan den bilburna fynda skandinaviska möbler från 1940- och -50-talen. På veckosluten hålls loppmarknad och i slutet av augusti blir det en stor loppmarknadsfestival. Här finns inte bara konstnärer och hipsters vi ser folk i olika åldrar, också finländska familjer som kollar in konstutställningarna och uteserveringarna.

Del av Sputnik byggdes här

Industribyggnaderna, ursprungligen från 1800-talet, har hyst baltiska järnvägsbolaget och under sovjettiden en elektroteknisk fabrik där komponenter till satelliten Sputnik framställts. Den gamla, industriella charmen finns kvar. Väggarna är täckta av enorma muralmålningar som uppkommit spontant. Renoveringen sker på hyresgästernas villkor, vill någon ha nya fönster får hen det, oberoende vad arkitekter säger om stadsbilden och vad som passar sig.

Muralmålningarna i Telliskivi är konstverk, här finns inget klotter och inga tags. Bild: Evy Nickström

Shopping. Allt från design till mera bohemiska kläder och retro finns att fynda på Telliskiviområdet och de butiker som växer upp invid. Bild: Evy Nickström

I en av de små butikerna säljer Ûlle Keel kläder i charmigt bohemisk stil. Hon har varit med sedan 2013 och säger att turisterna nu verkligen hittat Telliskivi.

– Vi som öppnat business här anser verkligen att vi befinner oss på rätt plats vid rätt tid, säger Keel.

Kalamajas trähus har blivit trendiga

Telliskivi ligger på gränsen mellan centrum och stadsdelen Kalamaja, ett av de äldsta bostadsområdena i Tallinn som ursprungligen varit hem för fiskare och båtbyggare men senare industriarbetare. Nu lever Kalamaja upp och allt fler turister beundrar de karaktäristiska trähusen med ett trapphus av tegel i mitten. Här bor 10 000 personer, husen har restaurerats och priserna har stigit tiofalt sedan landet åter blev självständigt 1991.

I Kalamaja växer små kaféer, restauranger och butiker upp som svampar efter regn. Pröva till exempel bulgariskt vin hos André Peremees i Vabrik på Vabriku 6. Peremees är sommelier och importerar sina favoritviner. Han både föreläser och ordnar kurser.

Sommelier Andre Peremees och dottern Anna Justina Kuller förestår den lilla vinbutiken Vabrik i Kalamaja. Här kan man sitta ned, ta sig ett glas och höra ett litet föredrag om druvan innan man tar sitt köpbeslut. Bild: Evy Nickström

– Bulgarien är ett äldre vinland än Frankrike men bulgariska viner har länge varit okända på grund av krig och förstörda odlingar, säger Peremees och korkar en flaska torrt vitt bulgariskt vin.

Han har öppnat vinbutiken med ett utbud på 300 sorter i Kalamaja främst för att det är omöjligt att hitta parkeringsplats i den trånga Gamla stan.

Men döttrarna inser Kalamajas nytrendighet och har inrett fräscht och minimalistiskt med en liten servering där man kan ta sig ett glas före köpbeslutet. Här finns också ett opretentiöst bakre rum som man kan hyra för privata fester.

Kalamaja övergår rätt organiskt till områdena Pelgulinn och Kopli. Då magen kurrar kan en slinka in på Boheem Kohvik på Kopli 18 som serverar läckra smårätter. Vi åt på Kolm Sibulat på Telliskivi 2 i Pelgulinn, och gillade maten. Ugnsbakad getost på rågbröd med rödbetspesto samt kungsräkor med sallad, saffransaioli och wakame var båda höjdare. Men trots att restaurangen varje år röstas fram bland de bästa i Tallinn tycker alla inte om blandningen av europeiskt och asiatiskt kök.

Lätt förfallen är fasaden till restaurang Kolm Sibulat på på Telliskivi 2 i Pelgulinn men inomhus är allt snyggt och trendigt. Bild: Evy Nickström

I Kalamaja har många av de gamla trähusen renoverats. Men visst är den slitna charmen fascinerande. Kalamaja är ursprungligen ett fiskeläge men blev på 1900-talet ett industriområde med arbetarbostäder. I dag stiger huspriserna med raketfart. Bild: Evy Nickström

Vackert nybyggt i gammalt magasin är saluhallen som bjuder mat i första våningen. På andra våningen är utbudet mera traditionellt med billighetsvaror. Bild: Evy Nickström

Till Telliskivi och Kalamaja kan du promenera direkt från hamnen längs Põhja Puiestee. Sen är det bara att gå omkring och upptäcka nytrendigt, förfall och nybyggnadsprojekt; varje gata bjuder på en överraskning. Alldeles intill finns området Pelgulinn och fortsätter man längs Sõle kommer man till Kopli som du kan läsa mera om på nästa sida. Här är avstånden dock sådana att buss eller spårvagn rekommenderas.

**Följ med vad som händer i Telliskivi på hemsidan: http://telliskivi.eu/en/loomelinnak/

=========================

GAMLA KOPLI BLIR DYRT LYXOMRÅDE

Det illa beryktade Kopli tippas bli ett av Tallinns dyraste och mest eftertraktade bostadsområden om några år. Men de som ville bevara trähusen vid Linjerna har förlorat, bara ruiner finns kvar. Reklamskyltar vittnar om att ny eskapistisk arkitektur är på väg.

Ännu en tid finns något kvar av de beryktade Linjerna i Kopli. Många hade velat bevara och restaurera de karakteristiska trähusen med trapphus och eldstäder i tegel och två symmetriska delar av trä. Bild: Evy Nickström

Kopli, en del av den lustiga lilla halvön som likt en tarm sträcker sig ut i Finska viken, har länge varit helt okänd för resenärer. Man har till och med varnats för att röra sig här och området var stängt militärområde efter andra världskriget. Den som på väg till museet Kumu och Kadriorg av misstag stigit på spårvagn nummer ett i fel riktning skyndade sig ofta att snabbt åka tillbaka.

Staden Tallinn visste länge inte vad man skulle göra med de allt dyrbarare havstomterna i Kopli, ingen anmälde sig för att bevara och rusta upp den unika miljön. I år köpte sedan en entreprenör 20 hektar och därmed är gamla Koplis saga all.

Vi tog en taxi till ettans och tvåans spårvagns ändstation. Vidare ut på udden finns stängda industri- och varvsområden men på andra sidan ändhållplatsen den Helige Nikolaus träkyrka från 1930-talet. En kvinna delar snabbt ut huvuddukar och sen är vi välkomna att beundra ikonostasen. En slant i glasburken då vi går tas väl emot.

Bevararna förlorade

Vänd sedan av norrut mot havet och de beryktade Linjerna, Kopli Liinid. I de vackra flervånings trähusen bodde rysk-baltiska varvsarbetare och frigivna fångar från hela Sovjetunionen och här kunde gå rätt vilt till.

En helt annan bild av Pelgulinn ger några gator med klassicistiska stenhus vid Tuulemaa. Det var under Stalinterrorn som den kejserliga byggnadsstilen togs till heders igen. Kanske ett budskap om socialismens utlovade paradis. Bild: Evy Nickström

Hanna-Maria Zeilanova bor i Kopli och tycker att en sanering är på sin plats. Hon rör sig inte vid stränderna utan sin dobermann Extreme. Bild: Evy Nickström

– På senare år har hemlösa, ofta narkomaner, tagit över husen, berättar Hanna-Maria Zeilanova som är på promenad med sin dobermann Extreme.

Olika evenemang har hållits för att bevara miljön men Zeilanova hör inte till dem som ville bevara, hon är glad över att trähusen rivs.

– Kvällstid har jag vågat gå till stranden bara om jag haft hundarna med säger Zeilanova som föder upp dobermannhundar i en gård litet längre uppe på udden.

Vi traskar förstås ner mot de trähus som ännu finns kvar vid stranden och ser på långt håll en folksamling och polisbilar. Kopli lever upp till sitt rykte!

Först möts vi av en trashank med flaskan i handen.

– Jag har varit full en hel vecka, jag minns ingenting av de senaste dagarna, sluddrar han.

Därefter kommer en likblek man som av allt att döma är skjuten i bröstet …

Sen ser vi kamerorna och de roade minerna. Estlands tv har tagit vara på de sista tiderna av gamla Kopli och filmar en kriminalserie, Fällan.

Det mäktiga trähuset alldeles invid Finska vikens strand tycks ha liv. En polisbil skymtar mellan träden. Vid närmare kontakt visade det sig vara en filminspelning. Nu är de sista tiderna att fånga den gamla Koplistämningen på bild. Bild: Evy Nickström

Här och där finns ännu kvar riktiga retropärlor. Här Baar Derevyashka på Kopli 99, populär också bland finska turister och nås med spårvagn ett eller två. Bild: Evy Nickström

Bäst att söka upp etablissemanget Baar Derevyashka på Kopli 99. Här finns äkta sovjetnostalgi med en sur servitris, tyllgardiner och dagens soppa för två euro. Lokala arbetare slevar i sig lunch.

Litet längre fram på samma gata finns Sirbi Kohvik i samma stil med piroger för 80 cent och stora sjaslikportioner för 5, 90. (Sirbi betyder skära, som i hammaren och skäran) Fortsätter man mot centrum finns betongkolossen Standard på Kopli 25, i dag hem för olika uppstartsföretag.

Kontrasternas stad

Men Tallinn är kontrasternas stad, en liten promenad och vi hittar ett område med välskötta pastellfärgade stenhus i nyklassicistisk stil. Steget mellan charm och förfall är kort då man rör sig utanför absoluta centrum i Tallinn. Projekten är otaliga. Om några år kanske sjöfästningen Patarei, byggd 1840 är nyöppnad. Fästningen som ligger vid havet i Kalamaja har under århundraden spelat en ödesdiger roll för esterna. Under sovjettiden låstes politiska fångar in här, under den korta tyska perioden upplevde esterna sitt eget Holocaust bakom de dystra murarna.

Ännu på 1990-talet arkebuserades dödsdömda fångar i Patarei.

Det ödestyngda fängelset är stängt sedan 2004 och nu väntar historiker på pengar för restaurering och ett nytt liv. Många drömmer om museum och ett kulturcentrum också här. Men de mer eller mindre förfallna och övergivna platserna som väntar på restaurering är otaliga i detta land.

**En utställning om skeppsvarven på Koplis yttersta udde pågår in i september. http://www.arhitektuurimuuseum.ee/en/naitus/kopli-sonata-the-russo-baltic-shipyard/

”Nu sover jag gott, äntligen!”

Angelina fick dålig sömn men rogivande växter hjälpte henne. "Min livskvalitet är mycket bättre nu" säger hon. 20.9.2018 - 13.33