Grönt ljus i regeringen för coronapasset – säkerhetsavstånden ses över

Statsminister Sanna Marin (SDP) anlände till Ständerhuset för att diskutera landets coronastrategi med de övriga ministrarna i regeringen. Bild: Markku Ulander/Lehtikuva

Behandlingen av lagförslaget tidigareläggs och ska manglas i riksdagen redan i september, säger näringsminister Mika Lintilä.

Statsminister Sanna Marins (SDP) regering beslutade enhälligt på torsdagen att gå vidare med beredningen av ett lagförslag för lanseringen av ett nationellt coronapass. Kungstanken med förslaget är att bromsa smittspridningen och undvika restriktioner. Passet skulle innehålla information om fullgjord vaccinering och införas som villkor för inträde till evenemang, restauranger och konserter.

– Regeringen gav grönt ljus för att gå vidare med coronapasset. Vi kan å andra sidan inte lova att passet blir verklighet eftersom beredningen ännu pågår, men regeringen godkände upplägget enhälligt, sade statsminister Sanna Marin vid Ständerhuset.

Näringsminister Mika Lintilä (C) lät hoppfull när han kommenterade beredningen av lagförslaget.

– Coronapasset är ett bra alternativ till restriktioner och nya begränsningar. Vi utgår från att riksdagen behandlar lagförslaget i september, sade Lintilä.

Lintiläs besked innebär att behandlingen av lagförslaget tidigareläggs med en månad.

Coronapassets tillämpning oklar

Varken Marin eller Lintilä ville däremot kommentera detaljerna för var och hur coronapasset kunde användas. Det är likaså oklart om coronapasset ska innehålla information om negativa coronatest eller intyg på att man har insjuknat i covid-19 och tillfrisknat.

– Coronapasset kan användas bland annat vid inträde till evenemang och restauranger, men finslipningen av lagförslaget och alla detaljer pågår ännu, sade Lintilä.

En grupp demonstranter, som företrädde kulturbranschen, hade samlats vid Finlands Bank mitt emot Ständerhuset i samband med regeringens möte. Demonstranterna krävde en uppluckring av de restriktioner som har drabbat kulturlivet hårt. Slagorden överröstade stundvis ministrarnas intervjuer. "Samma regler för alla branscher", skanderade demonstranterna.

– Coronapasset behövs bland annat för att kulturbranschen ska klara sig i höst, sade Marin och riktade blicken mot demonstranterna på andra sidan gatan.

Utöver coronapass utlovar regeringen också nya, kortare säkerhetsavstånd för evenemang som ordnas inomhus. Målet för vaccinationstäckningen kommer därtill att höjas, men var gränsen ska läggas är tills vidare höljt i dunkel.

– I takt med att vaccinationstäckningen blir högre kan vi också luckra upp restriktionerna. Men pandemin är oberäknelig och det kan komma bakslag, varnade Marin.

Till listan på frågetecken hörde också planerna på att erbjuda en tredje dos vaccin mot coronaviruset i likhet med till exempel Frankrike, Storbritannien och Tyskland.

– Regeringen drog inte upp nya riktlinjer om en eventuell tredje dos coronavaccin, sade social- och hälsovårdsminister Hanna Sarkkinen (VF).

Här kan du läsa ministrarnas kommentarer om läget och förhandlingarna i direktrapporteringen från Ständerhusets trappa.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Så kan valet av lån påverka din ekonomi

Mer läsning