Live

Följ direkt: "Unionen gräver sin egen grav" – riksdagen debatterar EU:s återhämtningsfond

Demonstranter har samöats utanför riksdagen inför debatten om EU:s återhämtningsfond. Bild: Heikki Saukkomaa/Lehtikuva

Klockan 14 inleddes debatten om EU:s återhämtningfond i riksdagen. Kritiker har samlats för att säga sitt också på utsidan. Du kan läsa vår direktrapportering från dagens debatt i riksdagen här.

I dag är det dags för riksdagen att inleda sin slutliga behandling av EU:s gemensamma återhämtningsfond på 750 miljarder euro. Du kan följa debatten i plenum här från klockan 14:

På onsdagen sker den slutliga omröstningen om ifall Finland godkänner fonden eller inte. Tisdagens plenum inleddes med en omröstning om ett medborgarinitiativ för folkomröstning om fonden, som föll med rösterna 128–43.

Återhämtningsfonden har väckt stort allmänt intresse och också motstridiga åsikter i plenisalen, speciellt sedan grundlagsutskottet för ett par veckor sedan beslutade att det kommer att krävas två tredjedelars majoritet i riksdagen för att paketet ska godkännas.

I paketet ingår förutom fonden även unionens budget för de kommande sju åren. Om Finland säger nej hotar det att fälla hela paketet. Utöver Finland är det fortfarande sju andra medlemsländer som ännu inte har gett grönt ljus för paketet.

Av oppositionspartierna har framför allt Sannfinländarna och Kristdemokraterna varit kritiska till paketet. Samlingspartiet har velat fram och tillbaka: först meddelade partiet att ledamöterna kommer att rösta blankt i onsdagens omröstning, sedan drogs det beslutet tillbaka och partiet meddelade att ledamöterna själva får välja hur de röstar.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Så kan valet av lån påverka din ekonomi

Mer läsning