Ännu oklart hur påsken inverkat på spridningen av coronaviruset

Vid tillfället deltog Pasi Pohjola, direktör vid Social- och hälsovårdsministeriet, överläkaren Taneli Puumalainen samt överläkaren Otto Helve från Institutet för hälsa och välfärd. Bild: Emmi Korhonen

Antalet nya bekräftade coronavirusfall minskar i Finland, enligt statistik från Institutet för hälsa och välfärd. Överläkaren Taneli Puumalainen vid institutet säger dock att det är för tidigt att bedöma hur påsken inverkat på spridningen av coronaviruset.

– Under påsken har finländarna samlats och rört sig runtom i landet betydligt mer än under ett vanligt vårveckoslut, men vi kan ännu inte säga vilken inverkan detta eventuellt har på epidemiläget. Det gäller att komma ihåg att sjukdomens genomsnittliga inkubationstid är fem dagar, sade Taneli Puumalainen på en presskonferens på torsdagsmorgonen.

– Huruvida påsken har någon långvarig inverkan på epidemins utveckling lär klarna nästa vecka.

Fram till onsdagseftermiddagen hade 80 416 coronavirusfall konstaterats i Finland, enligt Institutet för hälsa och välfärd. Sedan dess har antalet ökat med drygt 400 nya smittfall, sade Puumalainen.

Incidensen, det vill säga antalet smittfall per 100 000 invånare under de senaste 14 dygnen, var 132,9 i onsdags.

862 dödsfall med koppling till coronaviruset har rapporterats i Finland. Enligt Taneli Puumalainen minskar antalet nya dödsfall, även om en smittkedja vid Uleåborgs stadssjukhus i mars tillfälligt orsakade en kraftig ökning i antalet nya dödsfall.

– Antalet dödsfall är på en lägre nivå men fortfarande dör två till tre personer per dag i sjukdomen.

Här kan du läsa direktrapporteringen från presskonferensen:

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Bred efterfrågan på stugor gynnar den som vill sälja

Mer läsning