FN:s slutsats: Mordet på Jamal Khashoggi verkar planerat av Saudiarabien

FN-utredaren Agnès Callamard i närheten av det saudiska konsulatet i Istanbul. Arkivbild. Bild: TT-AP/Cemal Yurttas

FN:s särskilda utredare Agnès Callamard har kommit fram till att mordet på den regimkritiske saudiske journalisten Jamal Khashoggi ser ut att ha planerats och utförts av statliga aktörer från Saudiarabien.

Agnès Callamard skriver också i ett uttalande efter ett besök i Turkiet att mordet på det saudiska konsulatet i Istanbul var överlagt och brutalt, samt att hon av turkiska underrättelseorgan tagit del av ett "skrämmande och hemskt" ljudmaterial från mordet.

Callamard är FN:s särskilda utredare av utomrättsliga avrättningar. Hon har också kommit fram till att saudiska företrädare "allvarligt underminerade" och fördröjde turkiska utredares försök att undersöka brottsplatsen.

Vidare luftar Callamard stor oro för att rättsprocesserna i Saudiarabien mot de elva personer som pekats ut för mordet är orättvisa.

Callamard har varit i Turkiet i en vecka tillsammans med tre experter.

Jamal Khashoggi levde i exil i USA där han bland annat skrev kolumner i tidningen The Washington Post. Han försvann i samband med att han besökte konsulatet den 2 oktober. Saudiarabien har – efter att flera gångar ha ändrat sin officiella version – medgett att Khashoggi dödades vid besöket, men hävdar att mordet inte var planerat från högre ort.

Fakta

Mördades på saudiskt konsultat

Journalisten Jamal Khashoggi levde i exil i USA, där han bland annat skrev kolumner i tidningen The Washington Post. Han var en kritiker av Saudiarabiens kronprins Mohammed bin Salman och flydde landet i september 2017, sedan prinsen utsetts till tronarvinge.

Khashoggi kritiserade bland annat Saudiarabiens inblandning i kriget i Jemen och beskrev även den rädslans kultur som han ansåg rådde i Saudiarabien efter massgripanden av människorättsaktivister och dissidenter.

Khashoggi gick in på det saudiska konsulatet i Turkiets största stad Istanbul den 2 oktober förra året för att få dokument som krävdes för att han skulle kunna gifta sig. Han kom aldrig levande ut ur byggnaden igen.

Till en början hävdade saudiska företrädare att Khashoggi lämnat konsulatet efter att ha uträttat sitt ärende. Men 17 dagar efter försvinnandet medgav regimen att journalisten dödats. Förklaringen som gavs var att han dog i samband med ett slagsmål som spårat ur. Regimen ändrade sig senare och sade att mordet varit planerat av dem som utförde det.

Kim Herold: ”Motorsängen hjälper mot snarkningarna”

Musikern Kim Herold, även känd från tv-programmet Selviytyjät, har märkt att en bra säng gör det lättare att återhämta sig och att den till och med förebygger idrottsskador. 5.11.2019 - 14.22

Mer läsning