FN:s säkerhetsråd samlas för att behandla våldet i Burma

Rohingyaflyktingar i desperat sökande efter skydd på ingenmansland mellan Burma och Bangladesh. Bild: AFP / Lehtikuva / K.M. ASAD

FN:s säkerhetsråd samlas i dag för att diskutera våldet och flyktingläget i Burma. Det är Storbritannien och Sverige som sammankallat krismötet.

Enligt FN har närmare 400 000 rohingya-muslimer flytt det eskalerade våldet i Burma till grannlandet Bangladesh. FN bedömer att etnisk rensning pågår i Burma.

Omvärlden har kritiserat Burmas ledare Aung San Suu Kyi för att inte ha fördömt militärens hårda tag. Suu Kyi lär också ha sagt att nyheterna om grymheter på de muslimska områdena baserar sig på felaktig information.

Rohingya-muslimernas ställning har alltid varit svår i Burma. Landets ledning har aldrig sett dem som en regelrätt etnisk minoritet utan anser att de befinner sig olagligt i landet. Därför har rohingya-muslimerna inte fått medborgerliga rättigheter.

Våldet började eskalera den 25 augusti då militanta rohingyer anföll en polisstation, varefter Burmas militär inledde en storoperation i området.

Kommer inte till FN

Suu Kyi deltar i motsats till tidigare planer inte i FN:s generalförsamling senare denna månad, meddelar hennes informatör utan att ge några fler detaljer om beslutet.

1991 tilldelades Suu Kyi Nobels fredspris för sin demokratikamp.

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03