FN:s säkerhetsråd möts om krisen i Libyen

Den fruktade generalen Khalifa Haftar. Bild: Lehtikuva-AFP/Vasily Maximov

FN:s säkerhetsråd möts bakom stängda dörrar på onsdag för att diskutera krisen i Libyen, på begäran av Storbritannien och Tyskland.

Under mötet kommer FN:s Libyen-sändebud Ghassan Salamé att informera säkerhetsrådet om sitt beslut att skjuta upp en nationell konferens, som skulle hållas i staden Ghadames den 14-16 april, med syfte att ta fram en vägkarta för ett framtida val.

– Vi kan inte be folk att delta i konferensen samtidigt som det sker skottlossningar och flygräder, säger Salamé.

Den östlibyske krigsherren Khalifa Haftar har på senare tid ryckt fram mot Libyens huvudstad Tripoli, där den av FN erkända regeringen har sitt säte.

Världssamfundet, däribland EU, har uppmanat parterna att nå en politisk lösning på konflikten. USA manade på måndagen till en omedelbar vapenvila.

De rivaliserande parterna i Libyen kom överens om att hålla val före den 10 december i fjol, efter ett franskt förslag, men valen hölls aldrig.

Pippi skuttar omkring på Finns sommarteater

Pippi Långstrump, Pippilotta Viktualia Rullgardina Krusmynta Efraimsdotter Långstrump, är en av Astrid Lindgrens mest kända och populära figurer. Sommaren 2019 skuttar hon omkring på Finns sommarteaters (tidigare Glims sommarteater 1973-2005) scen i Esbo till Georg Riedels välkända musik. Senast spelades Pippi på Finns år 2006 och det var alla tiders publiksuccé på sommarteatern med nästan 6000 åskådare! Då spelades huvudrollen av Josefin Silén, som sedan dess utbildat sig till musikalartist i Sverige och i höst spelar Esmeralda i Ringaren i Notre Dame på Tampereen Teatteri. 29.3.2019 - 07.54