FN:s säkerhetsråd godkände nya sanktioner mot Nordkorea

FN:s säkerhetsråd sammanträder. Bild: AFP / Lehtikuva / Kena Betancur

FN:s säkerhetsråd har gett sitt enhälliga stöd till nya sanktioner som riktas mot Nordkorea. Säkerhetsrådet röstade tidigt i morse finsk tid om det resolutionsutkast som USA tagit fram. Utkastet var lindrigare än det USA föreslagit tidigare. Det fick ändras för att få Ryssland och Kina att ställa sig bakom det.

Det godkända förslaget innehåller ett gasembargo och begränsningar på oljeexporten till Nordkorea. I det tidigare förslaget krävde USA ett totalt oljeembargo mot Nordkorea. Det ska även bli förbjudet att importera textiler från Nordkorea.

USA:s FN-ambassadör Nikki Haley säger att sanktionerna är ett budskap till Nordkorea om att "världen aldrig kommer att acceptera ett Nordkorea beväpnat med kärnvapen".

– Vi är inte ute efter krig. Den nordkoreanska ledningen har ännu inte gått över den punkt som det inte finns någon återvändo från.

– Om landet går med på att stoppa sitt kärnvapenprogram, kan det återfå sin framtid. Om landet bevisar att de kan leva i fred, kommer världen att leva i fred med dem, sade Haley.

Mjukade upp texten

– Det är väldigt bra att säkerhetsrådet så pass snabbt och så enigt kan reagera på det som är den senaste starka provokationen från Nordkorea i form av det här kärnvapenprovet. Det är en bra och balanserad och tydlig reaktion. Vi måste vara nöjda, säger Sveriges FN-ambassadör Olof Skoog till TT på telefon från New York.

– Det fanns ett utgångsbud från amerikanerna som var väldigt tufft, som i stort sett var en blockad mot Nordkorea. Slutprodukten är mycket mer balanserad. Det är starka sanktioner, som kommer att försvåra betydligt för Nordkoreas ekonomi. Men de innehåller också väldigt tydliga uppmaningar om att försöken att nå en politisk och diplomatisk lösning måste intensifieras. Därför menar jag att det är en bra balans – tydligt fördömande och tydliga restriktiva ekonomiska effekter för Nordkorea, men också en uppmaning till politiska och diplomatiska lösningar. 

En nästan skuldfri bostad ger dig flera möjligheter i din ekonomi

Ett omvänt bostadslån innebär utnyttjande av den förmögenhet man har fast i sin bostad. Om man känner att pensionen inte räcker till och besparingar sitter i väggarna, kan man frigöra medel genom att ta banklån på upp till hälften av bostadens värde. 25.4.2019 - 10.46