FN:s generalsekreterare varnar för intelligenta vapensystem

Guterres vid Gullrandadiskussionerna. Bild: Lehtikuva/Roni Rekomaa

Vi kommer att se vapen som inte över huvud taget kontrolleras av människor, vapensystem som baserar sig på artificiell intelligens, säger FN:s generalsekreterare António Guterres.

– Vi ser många mycket dramatiska utmaningar och åtskilliga konflikter som är kopplade till global terrorism som kan drabba oss var som helst och när som helt. Det största hotet ser vi i Mellanöstern, varnade FN:s generalsekreterare António Guterres som höll avslutningsanförandet vid Gullrandadiskussionerna i Nådendal.

Guterres bekymrade sig också över att kalla kriget är tillbaka i form av en splittring mellan USA och Ryssland, men i motsats till förra gången kontrollerar de två supermakterna inte hela världen utan det finns samtidigt nya aktörer involverade vilket gör att parterna är betydligt fler och konflikterna mer svårhanterade.

Ett annat gissel är att det är svårt att få till stånd ett internationellt fördrag som reglerar moderna intelligenta vapensystem.

– Vi kommer att se vapen som inte över huvudtaget kontrolleras av människor, vapensystem som baserar sig på artificiell intelligens, sade Guterres.

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03