FN:s flyktingkommissarie: Vi litar på att Turkiet håller sitt ord

FN:s flyktingkommissarie Filippo Grandi varnar för de senaste krigshandlingarna i Syrien och säger att fortsatta militära åtgärder kommer att tvinga allt fler på flykt. Bilden är från den turkisk-syriska gränsen nära staden Kobane i mitten av oktober. Bild: Bakr Alkasem/Lehtikuva-AFP

EU behöver rycka upp sig och skapa ett nytt asylförfarande och rättvisare ansvarsfördelning mellan EU-länderna. Uppmaningen kommer från FN:s flyktingkommissarie Filippo Grandi på besök i Helsingfors.

– Ökningen i antalet migranter som anländer från Turkiet till Grekland visar att det nuvarande mottagnings- och asylförfarandet i Europa inte fungerar. EU-länderna måste sinsemellan kunna enas om ansvarsfördelningen. De flesta som anländer till grekiska öar blir strandsatta under mycket svåra förhållanden. Det här är inte en acceptabel lösning för flyktingmottagning i EU.

Kritiken kommer från chefen för FN:s flyktingkommissariat, flyktingkommissarie Filippo Grandi på Helsingforsbesök i samband med en konferens om invandring och asylpolitik.

Vid presskonferensen ställer HBL en fråga om den turkiska presidentens Recep Tayyip Erdogans hot om att sända miljoner flyktingar till EU. Grandi aktar sig för att säga något som skulle reta upp den turkiska regimen:

– Turkiet har gett härbärge till den största flyktingpopulationen i världen, nästan fyra miljoner syrier och andra. Landet har tagit väl hand om dem, gett dem utbildning, hälsovård och arbete. Vi måste fortsätta stödja de här satsningarna.

Krigshandlingar i Syrien tvingar fler på flykt

Grandi varnar ändå för de senaste krigshandlingarna i Syrien och säger att fortsatta militära åtgärder kommer att tvinga allt fler på flykt.

Den tilltagande migrantströmmen över Egeiska havet där anländarna för stunden främst utgörs av afghaner, inte syrier, är enligt FN:s flyktingskommissarie ett exempel på att det nuvarande mottagnings- och asylförfarandet i Europa inte längre fungerar.

Turkiet har aviserat att landet vill skapa vad turkarna har kallat en "skyddszon" i nordöstra Syrien där Turkiet har tänkt återbosätta krigsflyktingar från Syrien som befinner sig i Turkiet. Samtidigt har folkrättsexperter betecknat den turkiska operationen som en invasion medan kurder och deras försvarare har slagit larm om etnisk rensning.

FN:s flyktingkommissarie väger orden noga då han uttalar sig om läget i nordöstra Syrien och Erdogans planer att flytta flyktingar från Turkiet till området.

– Vi har sett uttalanden om att det inte finns några praktiska planer. Om någon av de sex miljoner syriska flyktingar i regionen vill återvända frivilligt, ska de ha möjligt och få hjälp att komma hem i trygghet. Men människor som inte vill återvända, får inte tvingas i väg. Flyktingar har rätt att återvända till sina hemtrakter eller låta bli. Turkiska myndigheter har upprepade gånger intygat att flyktingar enbart återvänder på frivillig väg till Syrien och vi litar på att Turkiet fortätter följa den principen, säger Grandi.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Skräddarsytt drömhem uppfyllde alla önskemål och höll budgeten

Mer läsning