Regeringens reformer skjuts upp

Statsminister Juha Sipilä den 5 juli i år i samband med Stora utskottets möte i riksdagen.Bild: Lehtikuva/Martti Kainulainen

Social- och hälsovårdsreformen samt landskapsvalet skjuts upp. Sipilä går inte med på en parlamentarisk beredning av reformerna i samarbete med oppositionen.

Regeringens ministrar som ansvarar för social- och hälsovårdsreformen har i dag funderat på reformens tidtabeller. Efter grundlagsutskottets utlåtande förra veckan kräver lagen om valfrihet i vården en kompletterande proposition och en ny remissrunda.

Reformerna kommer att träda i kraft den 1 januari 2020, skriver statsminister Juha Sipilä på Twitter.

Sipilä säger att lagen om valfrihet i vården bereds helt på nytt.

– Förra veckan bedömde vi att vi ger ett kompletterande förslag, men nu då vi noga gått igenom omfattningen av uppdraget har vi kommit fram till att vi lägger fram ett helt nytt förslag, säger Sipilä.

Det nya förslaget ska ges till riksdagen nästa vår och godkännas före sommarpausen.

En parlamentarisk beredning i samarbete med oppositionen kommer inte på fråga eftersom processen redan blivit fördröjd, säger Sipilä vidare.

Landskapsvalet ordnas i oktober 2018. Avsikten var att landskapsvalet skulle ordnas i januari i samband med presidentvalets första omgång och att social- och hälsovårdsreformen skulle träda i kraft den 1 januari 2019.

Regeringen har tidigare haft en riktlinje om att landskapsreformen och lagen om valfriheten ska behandlas samtidigt.

Fakta: Regeringen skyndade för snabbt

Regeringen har satt upp tidsplaner för vård- och landskapsreformerna som den inte har klarat av att hålla. Ibland har regeringen beskyllt oppositionen, som den dock inte har låtit delta i beredningen av reformerna.

I regeringens version började problemen först på torsdagen för en vecka sedan då grundlagsutskottet kom med sitt utlåtande. I början av april meddelade statsminister Juha Sipilä (C) att grundlagsproblemen i valfriheten som är en del av vårdreformen redan var lösta. Beskedet kom innan utskottet ens hade inlett sin bedömning av frågan.

I maj sade Sipilä att tidtabellen för när lagarna om vårdreformen godkänns ligger i händerna på riksdagen. Han sade att det är svårt att tänka sig att riksdagen tar semester innan lagarna har godkänts.

På onsdagen förra veckan sade Sipilä att man är väl förberedd på de eventuella krav på ändringar som ingår i grundlagsutskottets kommande utlåtande. Han gjorde bedömningen att det tar "några dagar eller veckor" att rätta till förslaget, och att utlåtandet därför saknar betydelse för tidtabellen som helhet.

Dagen därpå gav grundlagsutskottet sitt utlåtande. Regeringen meddelade omedelbart att den håller sin ursprungliga tidsplan för genomförandet av reformerna. Sipilä, som var på resa i Kina, sade att det räcker med ett kompletterade förslag för att korrigera lagförslaget om valfrihet.

På onsdagen föll hela historien platt när regeringen beslutade att skjuta fram såväl landskapsvalet och vård- och landskapsreformerna. 

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00