FN vill att barn i IS-lägret tas omhand – även finländska barn finns i al-Hol

al-Hoi. Bild: Lehtikuva/Giuseppe Cacace

FN uppmanar berörda länder att lösa situationen för de runt 2 500 barn som befinner sig i al-Hol, ett läger i Syrien dit tusentals IS-anhängare förts efter att terrorgruppens sista fäste har fallit.

– Barn ska först och främst behandlas som offer. Vilken lösning man än tar fram måste besluten fattas utifrån barnets bästa, säger Panos Moumtzis, FN:s samordnare för humanitär hjälp i regionen, enligt Reuters.

Från Finland har ungefär trettio barn enligt Skyddspolisen åkt till IS-områden, och också många barn har fötts i konfliktområdet.

Hur många som finns i al-Hol finns det inga bekräftade uppgifter om. Helsingin Sanomat har med hänvisning till källor uppgett att åtminstone fyra kvinnor och deras åtta barn är i lägret.

Finländska "Sanna" som i internationella medier har vädjat om att hon och hennes barn ska få återvända till Finland, har väckt en del uppmärksamhet.

I Sverige har diskussionen om barnens öde på nytt tagit fart efter ett reportage i Dagens Nyheter som berättar om 64 svenska barn instängda i al-Hol i norra Syrien. Där finns bland andra sju utmärglade barn till Michael Skråmo, IS-terrorist som vuxit upp i Göteborg, och som dött. Även hans svenska fru är död. Barnens morfar har försökt få hjälp av den svenska regeringen och myndigheter att få hem dem.

Regeringen har fått kritik för att inte agera tillräckligt snabbt. Sveriges utrikesminister Margot Wallström, Socialdemokraterna, har avvisat kritiken och sagt att man jobbar på en lösning.

– Vi drar inte benen efter oss efter utan arbetar så fort vi kan. Men det finns ingen quick fix på det här som vissa tycks tro, sade hon.

Finlands besked har hittills varit att barnen i första hand ses som offer, men att ansvaret för deras trygghet främst ligger hos lokala myndigheter. Både vuxna och barn uppmanas söka sig till närmaste finskt konsulat eller ambassad för att få hjälp, vilket är i Turkiet.

Läs också: Sveriges utrikesminister medger: Inte sagt en IS-tribunal går att genomföra

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Diamanter är det ultimata vintageköpet

Mer läsning