FN varnar för krigsbrott i Etiopien

Krigföringen i den etiopiska delstaten Tigray är intensiv sedan en gammal konflikt blossat upp tidigare i november. Bild: Eduardo Soteras

Oron för civilbefolkningen är stor sedan etiopiska regeringsstyrkor säger sig ha omringat regionhuvudstaden Mekele inför en planerad slutoffensiv.

Tre veckor av strider mellan regeringsstyrkor och regionala styrkor i Tigray har drivit tiotusentals människor på flykt och skördat hundratals liv. Etiopiens premiärminister Abiy Ahmed gav i söndags Tigreanska folkets befrielsefront (TPLF) tre dygn på sig att kapitulera – en tidsfrist som löper ut under onsdagen.

Den etiopiska armén, som har tagit kontroll över flera viktiga orter i regionen, säger sig nu stå blott sextio kilometer från Mekele som man har hotat att inta "utan nåd".

Regionen Tigray ligger i Etiopiens norra delar och befolkningen utgör omkring 6 procent av landets 109 miljoner invånare. Regionen utgjorde tillsammans med regionen Afar och delar av Eritrea kärnlandet i det äldsta Etiopien.

Huvudstad är Mekele.

Befolkningen i regionen är i regel rikare och mer inflytelserik jämfört med invånare i övriga större regioner i landet.

Stommen i den gerilla som störtade diktatorn Mengistu Haile Mariams regim 1991 utgjordes av tigreaner vilka sedan kom att dominera den etiopiska politiken. Men deras inflytande har minskat under premiärminister Abiy Ahmeds styre och i slutet av förra året lämnade partiet TPLF, som domineras av tigreaner, den styrande koalitionen.

Sedan Abiy Ahmed kom till makten 2018 har en rad tigreanska befattningshavare blivit avsatta, sparkade eller åsidosatta – något som enligt den federala regeringen skett som ett resultat av insatser mot korruption. Tigreaner har å sin sida sett regeringens åtgärder som ett sätt att minska deras inflytande.

Varnar för krigsbrott

"Den högt upptrissade retoriken från båda sidor angående striden om Mekele är farlig och riskerar att utsätta de redan sårbara och skräckslagna civila för allvarlig fara", skriver FN:s människorättschef Michelle Bachelet i ett uttalande.

Människorättsgruppen Amnesty International vädjar till de federala styrkorna att inte sätta in artilleri och flygbombningar mot Mekele och uppmanar båda sidor att skona stadens omkring en halv miljon invånare.

– Att medvetet attackera civila och civila mål är förbjudet enligt internationell humanitär rätt och innebär krigsbrott, konstaterar Deprose Muchena, chef för människorättsorganisationens verksamhet i östra och södra Afrika.

Flyktingar från Tigray i kö för att ta emot nödhjälp vid ett flyktingläger i östra Sudan. Bilden är från i tisdags. Bild: Nariman El-Mofty/AP/TT

"Interna angelägenheter"

Även EU:s utrikeschef Josep Borrell varnar för krigsbrott och uppmanar parterna att komma överens om eldupphör.

Den etiopiska regeringen har beskrivit striderna som en inhemsk fråga om lag och ordning. Det budskapet upprepas av premiärministern på onsdagen.

"Vi motsätter oss all form av inblandning i våra interna angelägenheter", skriver Abiy Ahmed i ett uttalande.

Oenigt säkerhetsråd

FN:s säkerhetsråd höll på tisdagen sitt första möte om händelserna i Tigray. Europeiska länder tvingade fram mötet medan i huvudsak de afrikanska bromsade.

Mötet, som hölls bakom stängda dörrar och i bara 20 minuter, slutade också utan att något uttalande släpptes från rådet.

– Sydafrika bad om mera tid så att sändebuden kan genomföra sina konsultationer och överföra frågan till Afrikanska unionen. Ett uttalande kan komplicera situationen, säger en afrikansk diplomat efter mötet enligt Reuters.

En europeisk diplomat säger att oro för etniskt grundat våld och för civilas säkerhets luftades på mötet och att frågan måste upp på dagordningen.

– Även om afrikanerna inte gillar det.

FN-chefen António Guterres uppmanar parterna att trappa ned läget.

"I ljuset av rapporterna om en potentiell militäroffensiv mot den regionala huvudstaden Mekele uppmanar han ledarna i Etiopien att göra allt för att skydda civila, upprätthålla mänskliga rättigheter och säkerställa humanitär tillgång för tillhandahållande av välbehövlig hjälp", säger Stephane Dujarric, Guterres talesperson, i ett uttalande.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Så kan valet av lån påverka din ekonomi

Mer läsning