FN varnar för hungersnöd i virusdrabbat Jemen

Jemens befolkning hotas av matbrist till följd av en rad faktorer som coronapandemin, inbördeskrig och gräshoppsinvasion. Arkivbild. Bild: Hani Mohammed/TT-AP

Akut matbrist förväntas öka kraftigt i krigshärjade Jemen, som drabbats hårt av coronaviruset, varnar FN i en ny rapport.

Rapporten, som endast talar om läget i Jemens södra delar, förutspår att antalet människor som hotas av akut matbrist kommer att öka från två miljoner vid början av 2020 till över tre miljoner i slutet av året.

Ekonomisk nedgång, väpnad konflikt, översvämningar, gräshoppsinvasion och nu det nya coronaviruset – det är alla faktorer som gemensamt skapat den kris om landet nu står inför.

– Vi måste agera nu. Varningssignalerna har återkommit och med coronaviruset i blandningen så kan det bli mycket värre om humanitära åtgärder låter vänta på sig, säger Laurent Bukera, Jemenchef för FN-organet Världslivsmedelsprogrammet (WFP).

WFP har tidigare uppskattat att över 20 miljoner av Jemens 27 miljoner invånare saknar säker tillgång till livsmedel. Tio miljoner av dessa uppskattas lida av akut matbrist.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Finland behöver Östersjön – vi kan och ska ännu rädda den

Mer läsning