FN-team beskjutet i Douma – OPCW försenas

Personal från FN har beskjutits i Douma i Syrien under rekognoscering för att bedöma säkerhetsläget. Den instabila situationen tycks fördröja OPCW:s experter, som väntar på att komma in i staden för att utreda en misstänkt kemvapenattack.

– Skott avlossades i går (tisdag) mot ett FN-säkerhetsteam som rekognoscerade i Douma, säger en FN-källa som tillägger att ingen ur personalen skadades och att teamet har återvänt till Damaskus.

Experterna från Organisationen för förbud mot kemiska vapen (OPCW) väntar på att få tillgång till Douma där en misstänkt kemvapenattack ägde rum den 7 april. Men de kommer antagligen inte att gå in i Douma under onsdagen, som tidigare planerat.

Enligt Syriens FN-ambassadör Bashar Jaafari skulle uppdraget kunna påbörjas under onsdagen om FN:s säkerhetspersonal ansåg att situationen i staden var säker.

– Den syriska regeringen gör allt för att underlätta detta uppdrag, sade Jaafari i FN:s säkerhetsråd i tisdags.

Experterna anlände till Damaskus i helgen samtidigt som USA, Frankrike och Storbritannien genomförde robotattacker mot vad det amerikanska försvarshögkvarteret Pentagon beskrivit som tre kemvapenanläggningar i Syrien.

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03