FN: Situationen i Jemen allt värre

Sedan kriget i Jemen trappades upp i mars 2015 har det fötts tre miljoner barn i landet, enligt Unicef. Över 5 000 av dem har skadats eller dödats och sammantaget är elva miljoner barn i behov av humanitärt bistånd. Arkivbild. Bild: TT-AP-UNICEF

Jemen beskrivs redan som den värsta humanitära katastrofen i världen. Nu blir situationen allt värre, varnar FN.

Uppskattningsvis 80 procent av befolkningen, 24 miljoner människor, är i behov av humanitär hjälp eller skydd. Hälften av dem anses vara i akut behov, enligt FN:s kontor för samordning av humanitär hjälp, OCHA.

"Allvaret ökar alltmer. Antalet som beräknas behöva akut hjälp har ökat med chockerande 27 procent sedan i fjol", konstaterar OCHA i ett uttalande.

Två tredjedelar av Jemens befolkning befinner sig i ett förstadium till svält, medan en tredjedel står inför "akut sårbarhet".

Konflikten i Jemen beskrivs av experter som ett krig genom ombud mellan regionens rivaler Saudiarabien och Iran. Sedan den saudiskledda militäralliansen, som får stöd av USA och flera västländer, började flygbomba Jemen och de shiamuslimska Huthirebellerna 2015 för att hjälpa regeringssidan har den humanitära situationen förvärrats dramatiskt.

Tusentals civila har dödats i flygangrepp mot sjukhus, skolor och marknader, samtidigt som mat och mediciner saknas.

Jemen är ett av de fattigaste länderna i Mellanöstern.

Pippi skuttar omkring på Finns sommarteater

Pippi Långstrump, Pippilotta Viktualia Rullgardina Krusmynta Efraimsdotter Långstrump, är en av Astrid Lindgrens mest kända och populära figurer. Sommaren 2019 skuttar hon omkring på Finns sommarteaters (tidigare Glims sommarteater 1973-2005) scen i Esbo till Georg Riedels välkända musik. Senast spelades Pippi på Finns år 2006 och det var alla tiders publiksuccé på sommarteatern med nästan 6000 åskådare! Då spelades huvudrollen av Josefin Silén, som sedan dess utbildat sig till musikalartist i Sverige och i höst spelar Esmeralda i Ringaren i Notre Dame på Tampereen Teatteri. 29.3.2019 - 07.54