FN-sändebud: Nära krig i Gazaremsan

Rökplymer efter israeliska flygräder mot Gaza.Bild: Lehtikuva/AFP/Thomas Coex

Efter de senaste kraftiga eldväxlingarna mellan Israel och palestinska Hamas är Gazaremsan på randen till krig, enligt FN-sändebudet Nickolay Mladenov.

– De senaste attackerna är en varning till alla om hur nära vi är ett krig varje dag, sade Nickolay Mladenov via videolänk under säkerhetsrådets möte på onsdagen.

Rådet höll det extrainsatta mötet på begäran av USA, som anser att rådet i ett uttalande ska fördöma granat- och raketbeskjutningen från Gazaremsan mot israeliskt territorium i tisdags.

Kuwait satte stopp för USA:s utkast och hänvisade i stället till ett eget utkast, som mer riktar in sig på säkerheten för palestinska civila.

USA, som har vetorätt, har meddelat att landet inte ställer upp på Kuwaits utkast.

USA:s FN-ambassadör Nikki Haley sade under mötet att "Gazas folk inte behöver skydd från någon utifrån. Gazas folk behöver skydd från Hamas".

Frankrike varnar för att misslyckandet att nå ett uttalande om situationen i Gaza skadar FN.

– Den här allt mer tunga tystnaden, som börjar bli öronbedövande, är inte acceptabel, sade Frankrikes ambassadör François Delattre.

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00