FN pressar Myanmar – igen

FN:s säkerhetsråd manar än en gång på ansträngningarna för att rohingyer ska kunna återvända. Bild: TT/AP/K M ASAD

FN:s säkerhetsråd vill att Myanmar (Burma) ökar ansträngningarna för att rohingyer på flykt ska kunna komma tillbaka till delstaten Rakhine på ett säkert sätt.

Under ett möte som Sverige kallat till kom de 15 rådsmedlemmarna överens om att uppmana Myanmar att öka insatserna för social och ekonomisk utveckling, och för att underlätta för flyktingarna att återvända.

"Medlemmarna i säkerhetsrådet fortsatte att poängtera hur viktigt det är att oberoende och transparenta utredningar görs kring anklagelser om övergrepp och brott mot mänskliga rättigheter", står det i ett uttalande från mötet.

FN:s sändebud i Myanmar, Christine Schraner Burgener, säger att landets regering är positivt inställd till att de hundratusentals rohingyerna ska kunna återvända till Rakhine.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning