FN pressar Myanmar – igen

FN:s säkerhetsråd manar än en gång på ansträngningarna för att rohingyer ska kunna återvända. Bild: TT/AP/K M ASAD

FN:s säkerhetsråd vill att Myanmar (Burma) ökar ansträngningarna för att rohingyer på flykt ska kunna komma tillbaka till delstaten Rakhine på ett säkert sätt.

Under ett möte som Sverige kallat till kom de 15 rådsmedlemmarna överens om att uppmana Myanmar att öka insatserna för social och ekonomisk utveckling, och för att underlätta för flyktingarna att återvända.

"Medlemmarna i säkerhetsrådet fortsatte att poängtera hur viktigt det är att oberoende och transparenta utredningar görs kring anklagelser om övergrepp och brott mot mänskliga rättigheter", står det i ett uttalande från mötet.

FN:s sändebud i Myanmar, Christine Schraner Burgener, säger att landets regering är positivt inställd till att de hundratusentals rohingyerna ska kunna återvända till Rakhine.

En nästan skuldfri bostad ger dig flera möjligheter i din ekonomi

Ett omvänt bostadslån innebär utnyttjande av den förmögenhet man har fast i sin bostad. Om man känner att pensionen inte räcker till och besparingar sitter i väggarna, kan man frigöra medel genom att ta banklån på upp till hälften av bostadens värde. 25.4.2019 - 10.46