FN-panel pekar ut krigsförbrytare i Jemen: Både saudialliansen och huthirebellerna misstänks för krigsbrott

Bild: Hani Mohammed/TT-AP

Både den saudiskledda militäralliansen och dess motståndare huthirebellerna pekas ut som misstänkta för krigsbrott i Jemen av en FN-panel.Men även USA, Storbritannien och Frankrike kan ha varit delaktiga genom att förse alliansen med vapen.

FN-panelen anklagar i en rapport militäralliansen, som leds av Saudiarabien och Förenade arabemiraten, för att ha dödat civila i flyganfall och medvetet neka människor mat i ett land som drabbats av hungersnöd. Huthirebellerna anklagas i sin tur för granattacker mot städer och för att ha använt barnsoldater och belägringar som en del av krigsföringen.

Om övergreppen kan bekräftas av en oberoende och sakkunnig domstol "kan det resultera i att enskilda individer ställs till svars för krigsbrott", heter det i ett uttalande från FN-panelen. Den har också sammanställt en hemlig lista över individer misstänkta för krigsbrott som har skickats till FN:s människorättschef Michelle Bachelet.

Men även andra länder som bistått de stridande i Jemen skulle kunna komma att ställas till svars.

"Legaliteten i vapenöverföringen från Frankrike, Storbritannien, USA och andra länder förblir tvivelaktig, och är föremål för olika inhemska rättsprocesser", heter det i en rapport från panelen.

Uppgifterna i FN-rapporten bygger på fler än 600 intervjuer med offer och vittnen samt dokumentation och öppna källor.

Den saudiskledda alliansens flygangrepp i Jemen skulle kunna utgöra krigsbrott. Arkivbild

Foto: Hani Mohammed/AP/TT

http://tt.se/media/image/sdltb4d6108

Jemen, ett av världens fattigaste länder, ligger på Arabiska halvön och är till ytan något större än Sverige. Landet bildades när Nord- och Sydjemen enades 1990. Landet har en uppskattad befolkningsmängd på drygt 28 miljoner invånare.

Växande protester mot regimen i samband med arabiska våren ledde 2011 till att president Ali Abdullah Saleh avgick. Landet klövs återigen, och fick två konkurrerande maktcentra, huvudstaden Sanaa och Sydjemens forna huvudstad Aden.

De shiamuslimska huthirebellerna, lierade med Iran, tog kontroll över Sanaa 2014. Mot dem står en militärallians, ledd av Saudiarabien, som stödjer Salehs efterträdare president Abd Rabbu Mansur Hadi. Styrkor lojala med den tidigare presidenten Ali Abdullah Saleh har slagits på huthirebellernas sida. Men sedan Saleh öppnat för förhandlingar med Saudiarabien dödades han av huthirebeller i december 2017. Situationen kompliceras av att lokala miliser, extremistgrupper och separatister verkar i landet.

Sedan den saudiskledda militäralliansen började flygbomba huthirebellerna i mars 2015 beräknas över 10 000 människor ha dödats, många av dem civila, och miljontals har drivits på flykt. Dessutom har vägar, viktiga byggnader och många flygplatser skadats svårt. FN har beskrivit läget i Jemen som världens värsta humanitära katastrof.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Finland behöver Östersjön – vi kan och ska ännu rädda den

Mer läsning