FN på plats i Jemen för att trygga eldupphör – hamn hårdbevakas

FN:s säkerhetsråd under omröstningen om oberoende observatörer i Jemen på fredagen. Bild: TT-AP/Eskinder Debebe

Den grupp från FN som har i uppdrag att bevaka den bräckliga vapenvilan i Jemens hamnstad al-Hudaydah har anlänt till landet, enligt AFP:s utsända.

Gruppen, som leds av den pensionerade nederländska generalen Patrick Cammaert, gör ett första stopp i staden Aden. Där ska Cammaert träffa ledare för den internationellt erkända regeringen, enligt en jemenitisk källa. Därefter väntas gruppen besöka den rebellhållna staden Sanaa innan de reser vidare till al-Hudaydah.

Deras ankomst till Jemen följer på fredagens enhälliga beslut i FN:s säkerhetsråd om en resolution som slår fast att observatörer får sättas in i al-Hudaydah. Observatörernas uppdrag är att se till så att verksamheten vid stadens hamn – livsviktig för införsel av mat och mediciner till de miljontals människor som riskerar svält – kommer igång, och att bevaka tillbakadragandet av båda parternas styrkor.

Eldupphöret förhandlades fram under samtalen utanför Rimbo, norr om Stockholm, förra veckan.

Yrkesexamen från Prakticum öppnar många dörrar

Studier vid Yrkesinstitutet Prakticum ger nycklar till arbetslivet. Samtidigt kan det också vara en smidig inkörsport till fortsatta studier vid en yrkeshögskola. 4.12.2019 - 00.00

Mer läsning