FN: Över 70 migranter döda utanför Libyen

Överlevande från katastrofen utanför al-Khums får hjälp en IOM-medarbetare på stranden på torsdagen. Bild: Hussein Ben Mosa/TT-AP-IOM

Minst 74 människor har drunknat i en förödande olycka där en båt med migranter ombord kapsejsade utanför Libyens kust, uppger FN:s migrationsorgan IOM.

"Det har har rapporterats att över 120 personer befann sig ombord, bland dessa barn och kvinnor. 47 överlevande har räddats och förts i land av kustbevakningen och av fiskare, medan 31 kroppar har bärgats. Fler offer eftersöks", står det i ett uttalande från IOM.

Enligt IOM inträffade olyckan i Medelhavet utanför staden al-Khums öster om huvudstaden Tripoli.

Organisationen skriver att katastrofen är den senaste i "raden av katastrofer" med minst åtta andra kapsejsade båtar sedan början av oktober.

Bara de två senaste dagarna har två andra liknande olyckor krävt minst 19 liv, enligt IOM. Minst 900 liv har därmed krävts under försöken att nå Europas kuster hittills i år.

"Den växande förlusten av människoliv i Medelhavet är en manifestation av staters oförmåga att vidta kraftfulla åtgärder för att få välbehövlig, riktad sök- och räddningskapacitet i den dödligaste havsrutten i världen", säger Federico Soda, IOM:s Libyenchef enligt ett uttalande.

"Tusentals sårbara människor fortsätter att betala priset för passivitet både till sjöss och på land", fortsätter uttalandet.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Så kan valet av lån påverka din ekonomi

Mer läsning