FN: Nordkorea skyddar sina kärnvapen

Nordkoreanska ubåtsrobotar på parad i Pyongyang 2017. Bild: AP-TT/Wong Maye-E

Nordkoreas kärnvapenprogram är intakt och landet arbetar för att dess kärnvapenkapacitet inte ska kunna förstöras av ett militärt anfall. Det framgår av en FN-rapport som presenterats för säkerhetsrådets sanktionskommitté.

Pyongyang "använder civila byggnader, inklusive flygplatser, för montering av robotar samt tester med mål att effektivt förebygga 'halshuggande' anfall", står det i rapporten som i sin slutsats hävdar att överträdelser gör FN:s sanktioner ineffektiva.

Andra överträdelser Nordkorea anklagas för är att landet köper stora mängder olja och bensin, som kommer in i landet via fartyg som fått lasten till sjöss. Värdet av bränslet ska ligga på över 5,7 miljoner dollar.

Enligt rapporten bryter Nordkorea även mot FN:s sanktioner om vapenhandel genom att försöka sälja militär utrustning till beväpnade grupper och regeringar i Mellanöstern och Afrika, samt lättare vapen till Libyen, Sudan och Huthirebellerna i Jemen.

Rapporten presenteras inför USA:s president Donald Trumps möte med den nordkoreanske diktatorn Kim Jong Un senare under månaden. De två möttes förra året och då lovade Kim att arbeta för en nedrustning i landet. Trots flera rapporter om att Nordkorea inte hållit sina löften kallade Trump mötet för en fantastisk framgång.

Byggnadsarv kräver vård och goda produkter

På Illby gård i Borgå värnar man om det gamla genom att ta väl hand om sina byggnader. Målningen av karaktärshuset var ett stort projekt, men något man räknar med att ha glädje av länge. 13.6.2019 - 09.39