FN-mötet flyttar till Madrid – Thunberg ber om hjälp

Greta Thunberg vädjar om hjälp för att snabbt kunna ta sig över Atlanten – men hon flyger inte av miljöskäl. Bild: Eric Baradat/Lehtikuva-AFP

Klimatmötet COP25 kommer att hållas i Spaniens huvudstad Madrid, bekräftar FN-organet UNFCCC. Den svenska miljöaktivisten Greta Thunberg ändrar därför sina resplaner och vädjar om hjälp för att kunna resa från Nordamerika till Europa.

Mötet skulle egentligen hållas i Chile, men den chilenske presidenten Sebastian Piñera meddelade i onsdags att landet avsäger sig värdskapet på grund av den senaste tidens oroligheter i landet. Han sade sig sedan ha talat med Spaniens premiärminister Pedro Sánchez om saken.

Nu kommer mötet att arrangeras mellan den 2 och 13 december, precis som enligt den ursprungliga tidsplanen, rapporterar Reuters.

"Rest åt fel håll"

Den svenska aktivisten Greta Thunberg vill av miljöskäl inte flyga, och har väckt globalt uppseende under sin pågående resa till och i Amerika medelst segelbåt och elbil. Hon befinner sig just nu i USA och hade tänkt fortsätta land- och sjövägen till COP25.

"Det har visat sig att jag har rest över halva jorden åt fel håll", skriiver hon på Twitter efter fredagens besked.

"Nu behöver jag hitta ett sätt att korsa Atlanten i november. . .  om någon kan hjälpa mig med transport så skulle jag bli mycket tacksam", fortsätter Thunberg.

"Jag är så ledsen att jag inte kommer att ha möjlighet att besöka Syd- och Centralamerika denna gång, jag såg så verkligen fram emot det. Men detta handlar förstås inte om mig, mina upplevelser och vart jag önskar resa. Vi befinner oss i en klimatkris", skriver hon vidare och uttrycker samtidigt sitt stöd till Chiles folk.

Från början var det tänkt att mötet skulle hållas i Brasilien, men president Jair Bolsonaro meddelade redan 2018 att man tackade nej till värdskapet på grund av Brasiliens ansträngda ekonomi.

Förenta Nationernas klimatkonferens COP25 är det årliga mötet mellan parterna i FN:s ramkonvention om klimatförändring. Konferensen är den 25:e i ordningen.

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning