FN: Människan framkallar extremväder

Orkanen Matthew i september i år. Bild: Ho

Mer än hälften av de extrema väderhändelserna som inträffade mellan 2011–2015 berodde på den globala uppvärmning som människan framkallat, enligt en rapport från Meteorologiska världsorganisationen (WMO) som tillhör FN.

Åren 2011 till 2015 är de varmaste som någonsin registrerats. I rapporten, som lades fram vid det internationella klimatmötet i Marrakesh i Marocko, står det att klimatförändringarna har "ökat riskerna för extrema händelser som värmeböljor, torka, rekordartade regn och skadliga översvämningar".

WMO beräknar att ungefär 300 000 människor omkommit under de fem åren i katastrofer som orsakats eller förvärrats av klimatförändringarna.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning